Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Diákmunka kisokos – hallássérült fiatalok részére

Itt a nyár és szeretnél pénzt keresni?

Szeretnél függetlenedni a szüleidtől?

Esetleg szeretnél egy könyvet, amit saját pénzből fizetnél? 👛

Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni a diákmunkát érintő legfontosabb tudnivalókat.

Ha úgy érzed elbizonytalanodtál vagy segítségre van szükséged, keress minket bizalommal az akadalyugras@sinosz.hu e-mail címen!

Amit érdemes tudnod a diákmunkáról:

  • A legjobb benne, hogy iskola mellett lesz alkalmad pénzt keresni
  • Rugalmas az időbeosztás, az iskolai kötelezettségeidhez igazíthatod, hogy mikor mész dolgozni
  • Nem kötelességed 8 órát dolgozni
  • Ha kötődik a munka ahhoz, amit tanulsz, gyakorlatot szerzel benne, az nagyon jól jöhet később egy állásra jelentkezésnél! A tapasztalat nagyon sokat számít!
  • Ha jól végzed diákként a kapott feladatokat és motivált vagy, akkor az is lehetséges, hogy tanulmányaid után dolgozhatsz ott tovább
  • Lehetőséged lesz kapcsolatokat kiépíteni, ami a jövőben hatalmas szerepet játszhat a karrierutadon
  • Kaphatsz fizetett szabadságot
  • Ameddig érvényes a diákigazolványod addig dolgozhatsz diákként, mindegy hogy már leérettségiztél vagy megszerezted a diplomád
  • 2021 februártól bruttó havi 167.400 ezer forint a minimálbér, a minimum órabér emiatt bruttó 963 forint
  • A munkáltatónak is érdeke diákokat foglalkoztatnia az adókedvezmények miatt

Mit nem tehetnek meg veled, ha diákmunkás vagy?

  • 18 év alatt, tehát fiatalkorúként nem végezhetsz éjszakai munkát, ami 22:00-06:00-ig tart.
  • Ha a 4 és fél órát dolgozol, akkor 30 perc szünetet tarthatsz és ha 6 órát meghaladja a munkaidőd, akkor legalább 45 perc szünetet kell biztosítani számodra.


A diákok többsége iskolaszövetkezet tagjaként végez munkát. Ez azt jelenti, hogy van egy tagsági díj, ami iskolaszövetkezetenként eltérő lehet. Beléptetéskor kell befizetned, de kilépéskor visszakapod.
Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle. Ezt az iskolaszövetkezet be is fizeti az Adóhatóságnak.

Nagyon fontos tudni, hogy az így megszerzett jövedelmet fel kell tüntetni a személyi jövedelemadó bevallásban, amit következő év május 20-ig kell benyújtani az állami adó- és vámhatósághoz. Kötelező szja-bevallást készíteni!

Ki dolgozhat diákként és mire van szükséged ahhoz, hogy dolgozhass?

  • Bármely diák dolgozhat, aki elmúlt 16 éves, de fontos, hogy ha még nem vagy 18 éves, akkor szülői engedélyre van szükséged. Ha még nem vagy 16 éves, de 15 már elmúltál akkor az iskolai szünetben Te is dolgozhatsz.
  • Ahhoz, hogy dolgozhass kell hogy legyen adóazonosító jeled. Ez a munkavégzés bármely formájához szükséges. Ha nincs még adókártyád vagy elvesztetted, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tudod megigényelni teljesen ingyen. Az adatlapot innen le is tudod tölteni a NAV honlapjáról, de személyesen jelnyelvi tolmáccsal együtt is igényelheted.
  • Többféle formában dolgozhatsz diákként: iskolaszövetkezetben, nappali tagozatos diákként, munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel), egyszerűsített foglalkoztatás keretében (pl. mezőgazdasági idénymunka vagy turizmusban alkalmi munka). De például gyerekekre is felügyelhetsz háztartási alkalmazottként.

Célszerű lehet egy hozzád közel lévő diákszövetkezethez bemenned, ahol minden fontosat elmagyaráznak Neked. Megkérdezed, milyen munkalehetőségek vannak, eldöntöd, hogy ezek megfelelnek-e a te elképzeléseidnek.

  1. Jelentkezel náluk, megkérdeznek néhány az állással kapcsolatos dologról, ez alapján eldöntik, hogy alkalmas vagy-e a munkára.
  2. Ha igen, behívnak, hogy regisztrálj és a közbenjárásukkal lesz majd egy szerződésed. Ehhez a folyamathoz szükséged lesz az érvényes diákigazolványodra, személyigazolványodra, TAJ kártyádra, adókártyádra és a bankszámlaszámodra.

Vannak olyan cégek, ahol még ezek után is részt kell venned állásinterjún. Általában alkalmi munkáknál nem.

Hova fordulj, melyik iskolaszövetkezet hol találod?

Az iskolaszövetkezetnek van vidéki kirendeltségük is, keressétek fel őket bizalommal.

További információért kattints ide: http://www.iskolaszovetkezetek.hu/index.php/orszagos-diakszoevetkezet-lista.html

Amennyiben telefonos ügyintézéssel szeretnél egyeztetni a iskolaszövetkezet munkatársával, ezt KONTAKT Tolmácsszolgálaton keresztül megteheted! Jelentkezésed alkalmával add meg a KONTAKT számodat, így akadálymentesen fogsz tudni kommunikálni az ügyintézővel a leendő diákmunkádról. További információ az alábbi videókban:

Bármi kérdésed van, keress minket bizalommal az akadalyugras@sinosz.hu e-mail címen!

Az Akadályugrás csapata