Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Munkaerő-piaci szolgáltatásaink nem megváltozott munkaképességű, nagyothalló személyek számára

Munkaadó partnereink többsége megváltozott munkaképességű személyek számára hirdet nálunk álláslehetőségeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy Neked egyáltalán nem tudunk segíteni az álláskeresésben, ha nem rendelkezel komplex minősítéssel. Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogyan tudunk támogatni, amennyiben nem vagy megváltozott munkaképességű személy!

Álláskeresés komplex minősítés nélkül

Ha nincs komplex minősítésed, az két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg erősebb kommunikációs kompetenciáid vannak, mint egy súlyos nagyothalló vagy siket személynek, így gondolkodhatsz olyan munkakörökben is, amelyeknél kommunikációra van szükség, esetleg telefont is kell tudni használni.

Másrészt a munkaadók nem részesülnek kedvezményekben a foglalkoztatásoddal, és nem pályázhatod meg a megváltozott munkaképességű álláskeresőknek szóló pozíciókat.

Szolgáltatásaink

Mi abban tudunk segíteni, hogy ezekből a körülményekből a lehető legtöbbet tudd kihozni!

Arra nem mindig van kapacitásunk, hogy személyre szabottan álláslehetőségeket gyűjtsünk össze az internetes állásportálokról, azonban, ha átküldöd az önéletrajzodat, és beszélünk az elképzeléseidről, tudunk segíteni abban, hogy az általad kiszemelt hirdetések közül együtt kiválasszuk azt, amely a legmegfelelőbb lehet számodra, és amely passzol az eddigi tapasztalataidhoz és a kompetenciáidhoz.

Tudunk segíteni az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésében vagy átnézésében, az állásinterjúra való felkészülésben, és beszélhetünk olyan dilemmákról is, mint például, hogy hogyan és mikor tájékoztasd a munkáltatót a hallássérülésed tényéről.

Persze, erről minden esetben neked kell döntened, de hasznos lehet, ha előtte beszélünk róla.

Fordulhatsz hozzánk akkor is, ha egy-egy munkaüggyel kapcsolatos fogalmat nem értesz, ha munkajogi kérdésed van, vagy ha egyszerűen csak tanácsra lenne szükséged munkavégzéssel összefüggő témában.

Ha szeretnéd elindítani a komplex felülvizsgálatot, abban is támogatni tudunk.

Néhány tipp álláskereséshez

  • Gondold végig, mik az igényeid! Pl. hol (mely településen), hány órában, milyen munkakörökben dolgoznál szívesen, milyen pozíciók betöltésére lehetsz alkalmas!

  • Kompetenciákban (képességekben, készségekben, erősségekben) gondolkodj, nem feltétlenül csak abból indulhatsz ki, hogy mit tanultál, és milyen feladatokat végeztél eddig! Ha pl. fodrász vagy, de profin fotózol, vagy szuper grafikákat tudsz készíteni, akkor valamilyen kreatív munkakörben is érdemes gondolkodni!

  • Használj többféle álláskeresési csatornát! Első lépésként érdemes az ismerőseidet tájékoztatni, hogy állást keresel, hátha valaki tud számodra valamilyen lehetőséget ajánlani! A Facebookon szuper álláskereső csoportok vannak, csak fel kell kutatnod őket! Némelyikben Te is tudsz hirdetni névvel vagy név nélkül (a poszt összerakásában pedig szívesen segítünk). Továbbá érdemes regisztrálni nagyobb állásportálokra is, mint pl. Profession.hu vagy a Dreamjobs.hu!

  • Legyen egy jó önéletrajzod, de ha komolyabb munkakört pályázol meg, fontos, hogy mindig az adott hirdetéshez igazítsd a meglévő önéletrajzodat! Emeld ki azokat az infókat, amelyek a megpályázott pozíció szempontjából lényegesek, és csak említés szintjén szerepeljen az, ami nem releváns! Az önéletrajz legyen informatív, vázlatos, esztétikus és átlátható! Lehetőleg fényképet is szerkessz bele, és ha kész, próbáld meg átgondolni, vajon milyen benyomásokat kelt a dokumentum egy HR-esben! Az a cél, hogy szimpatikussá válj, és meggyőzd az alkalmasságodról!

Ha nincs jó önéletrajzod, inkább kérj segítséget az elkészítéséhez, de soha ne küldj be igénytelen, elavult önéletrajzot, se képernyőfotót vagy fényképet se egy régi, kinyomtatott önéletrajzról!

  • Légy kezdeményező! Ha nagyon szívesen dolgoznál egy bizonyos cégnél, de éppen nem hirdetnek neked való álláslehetőséget, akkor is érdemes megkeresni őket, és beküldeni egy önéletrajzot és egy motivációs levelet!

További tanácsokért és segítségért vedd fel velünk a kapcsolatot, írj nekünk az akadalyugras@sinosz.hu címre!