Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Személyi kedvezmény | 2024

2024-ben az adóalapkedvezmény a minimálbér egyharmadának 15%-a száz forintra kerekítve, ami 13.300 Ft-ot jelent havonta (2023-ban 11.600 Ft volt).

Ez azt jelenti, hogy a teljes évben összesen 159 600 Ft adókedvezményt igényelhetnek, akik jogosultak rá.

Kiknek jár az adókedvezmény?

A kedvezmény annak a súlyos fogyatékos magánszemélynek minősülő személynek jár, aki a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegség BNO kódjával rendelkezik, és hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 dB felett van. Jogosult továbbá a kedvezményre az is, aki vagy rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Amennyiben eddig nem igényelted az adókedvezményt, az első dolgod, hogy felkeresd a háziorvosodat vagy a szakorvost, aki ad egy igazolást a BNO kódról, vagy keresd meg a fogyatékossági támogatásról vagy a rokkantsági járadékról szóló határozatot!

Ha ez megvan, ki kell tölteni egy egyoldalas adóelőleg-nyilatkozatot, és azt a munkahelyeden le kell adnod. Ha rendelkezel ügyfélkapuval, azon keresztül is elindíthatod az igénylést.

A kedvezmény érvényesítésére két lehetőséged van: kérheted havi lebontásban (ilyenkor a munkabéreddel együtt kapod meg), vagy választhatod azt, hogy az adóbevalláskor egy összegben kéred folyósítani.

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy a hallássérült személyek milyen BNO kódra (betegségek nemzetközi osztályozása) hivatkozva igényelhetik a kedvezményt:

Betegség megnevezéseBetegség BNO kódjaBetegség megnevezése
1. Hallási fogyatékosH90Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés
H900Kétoldali vezetéses hallásvesztés;
H902Vezetéses hallásvesztés, k.m.n.
H903Kétoldali idegi hallásvesztés;
H905Idegi hallásvesztés k.m.n.
H906Kétoldali, kevert típusú hallásvesztés;
H908Kevert típusú hallásvesztés, k.m.n.
H91Egyéb hallásvesztés;
H910Ototoxikus hallásvesztés;
H911Időskori nagyothallás;
H912Idiopathiás, hirtelen bekövetkezett hallásvesztés;
H913Süketnémaság, m.n.o.;
H918Egyéb hallásvesztés;
H919Hallásvesztés k.m.n.