Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Jelenleg a munka világában számos változást eredményezett a koronavírus járvány, mely a mindennapjainkra hatást gyakorol.

Az alábbi kérdés-válasz gyűjteményünkkel az általános, tipikus esetekre próbáltunk válaszokat keresni. Számos egyedi eset van, amelyeket sajátos körülmények ismeretében lehet csak megítélni.

§ § §

Amennyiben munkajogot érintő kérdésed van, keresd fel bátran e-mailben országosan elérhető ingyenes jogsegélyszolgáltatásunk munkatársait: jogsegelyszolgalat@sinosz.hu

A munkáltatónak kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Azt, hogy ez mit jelent, mindig egyedileg kell megvizsgálni. A munkaadó esetében jelentheti például a fertőtlenítő szerek kihelyezését, maszkok kiosztását vagy akár az otthoni munkavégzés engedélyezését.

A járványügyi vészhelyzetben a munkáltatónak kötelessége a munkatársakat tájékoztatni a járványról és az amiatt bevezetett intézkedéseiről, arról hogy a munkavégzéssel kapcsolatban milyen változásokat vezet be.

Amennyiben a munkáltatónál siket és nagyothalló emberek is dolgoznak mindenképpen fontos, hogy számukra is egyenlő eséllyel hozzáférhető legyen minden információ. Erre megoldás lehet az írásbeli kommunikáció vagy jelenlegi helyzetre való tekintettel a SINOSZ KONTAKT videó-alapú tolmácsszolgáltatás. Kérd meg a vezetődet, hogy legyen partner a Veled való egyeztetéskor és használjátok a KONTAKT-ot!

Igen

Neked is ugyanúgy vannak együttműködési és tájékoztatási kötelezettségeid. Szólj a főnöködnek a saját magad és a munkatársaid védelmében is! Ebben a helyzetben még fontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra.

Sajnos önmagában az, hogy félsz a vírus miatti betegségtől nem jogosít fel arra, hogy megtagadd az elrendelt munkavégzést. Ilyenkor be kell menni dolgozni. Kijárási tilalom esetén is a munkába járás elfogadott indok. Ha nem mész be dolgozni, akkor a munkáltató felmondással vagy azonnali hatályú felmondással megszüntetheti a munkajogviszonyt.

A munkáltatónak kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Ha azért félsz bemenni, mert a munkáltató nem tett semmit a fertőzés elkerülése érdekében (legalább szappanos kézmosás lehetősége, szellőztetés, fertőzés elkerüléséhez szükséges minimális távolság, például a fertőtlenítő szerek kihelyezését, maszkok kiosztását vagy akár az otthoni munkavégzés engedélyezését), akkor nem rúghatnak ki. Fontos, hogy ezt Neked kell bebizonyítanod, hogy a munkáltató nem tett semmit a fertőzések megakadályozása érdekében. Erre hivatkozva tehát megtagadhatod a munkavégzést és erre az időre az alapbéred jár, mert ez állásidő.

De jó ha tudod, hogy ha így döntesz, akkor is rendelkezésre kell állnod. Mit jelent ez? Ha a munkaadó megteremti az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit és erről tájékoztat, akkor be kell menned dolgozni!

munkaviszony megszüntetésehttps://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/22-munkaviszony-megszuntetese/

Ez a helyzet azt jelentheti, hogy az egészséges és a biztonságos munkavégzés feltételei nincsenek biztosítva a munkahelyen. De erről nehéz egyértelmű és általános választ adni. Egy ilyen esetet egyedileg kell megvizsgálni. A jelenlegi álláspont az, hogy ha egy munkahelyen kiderül, hogy koronavírussal fertőzött személy dolgozott, akkor a vele kapcsolatba kerülő munkatársak megtagadhatják a munkavégzést.

Miért? Mert ha a munkavállaló a munkahelyén veszélyben van, akkor nem köteles bemennie a munkahelyére, jogszerűen tagadhatja meg a munkavégzési kötelezettségét.

A betegség az nem baleset.

Ha bizonyítani tudod, hogy a munkahelyeden kaptad el a koronavírust, akkor annak van jelentősége, hogy a munkáltató teljesítette-e a vírus elkerülése érdekében tett kötelezettségét. A munkáltatónak kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit (jelen helyzetben pl. legalább szappanos kézmosás lehetősége, szellőztetés, fertőzés elkerüléséhez szükséges minimális távolság, például a fertőtlenítő szerek kihelyezését, maszkok kiosztását vagy akár az otthoni munkavégzés engedélyezését). Ha ezt nem tette meg, akkor az megalapozhatja a kártérítési felelősségét.

Igen.

Ha a munkáltató azt kéri, hogy igazoljuk a hozzátartozónk betegségét (akár koronavírus fertőzését, akár mást), akkor nem kell az összes egészségügyi papírt beadni, elég egy igazolás a háziorvostól arról, hogy hozzátartozónk beteg.

A munkáltató azt is megteheti, hogy eltilt a munkavégzés alól 14 napra.

A törvény szerint nem létezik olyan kifejezés, hogy „kényszerszabadság”. Fizetett és fizetésnélküli szabadság létezik.

  • fizetett szabadság nagy részével a munkáltatód rendelkezik. Te mint munkavállaló egy évben összesen 7 nap szabadságról dönthetsz szabadon. A szabadság kiadását legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell a dolgozóval. Most viszont vészhelyzetet hirdetett a Kormány, ami azt jelenti, hogy speciális szabályozás van életben. Megegyezhettek a munkaadóddal arról, hogy ne menj akár már másnaptól dolgozni. Ha Te dolgozóként aláírod a szabadságot kiadó papírt, akkor az közös megegyezésnek számít.
  • Fizetés nélküli szabadságot a munkáltató nem rendelhet el egyoldalúan, Veled történő egyeztetés nélkül. Ezt Te munkavállalóként kérheted bizonyos feltételek esetén, pl. kisgyermeket nevelsz vagy ha rokonodat otthon gondozod.

szabadsághttps://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/20-szabadsag/

Igen, sajnos megtehetik.

Az hogy jelenleg járványügyi helyzet van, nem tiltja, hogy a munkáltató felmondjon a munkavállalónak. Ezt jogszerűen megteheti.

A felmondás indoka nem lehet az, hogy járvány van! Azonban ha a vállalat, cég olyan helyzetbe került, hogy a munkaviszony fenntartása tőle nem várható el, akkor élhet a rendes felmondás jogával. Ilyen például a vendéglátás, a hotelek, éttermek, amelyeknél először volt érezhető a vírus hatása. Ha nincsenek vendégek, akkor nincs bevétel. Így sok munkaadó nem tud fizetést adni, nincs miből.

Ebben az időszakban sokan érzékelhetjük, hogy nincs annyi munka mint korábban. Megrendeléseket mondanak vissza, nagyon sok vendéglátóhely bezárt, több gyárban le is állt már a termelés. Ilyenkor beszélhetünk a munkajog szerint állásidőről.

Ha állásidőt rendelnek el a munkahelyeden, akkor az alapbéredet fogod kapni. Ez azt jelenti, hogy semmilyen plusz nem jár, tehát például teljesítmény vagy jelenléti bónusz sem! Az alapbéred benne van a munkaszerződésedben is vagy a havi bérpapírodon is meg tudod nézni a bruttó összegét. Az állásidő ugyanúgy teljesített munkaidőnek számít.

Előfordulhat az a helyzet, hogy a munkáltató valamilyen elháríthatatlan külső ok miatt nem tud foglalkoztatni. A törvény nem fogalmazza meg, hogy mit jelent ez az ok. Egy előre bejelentett áramszünet nem tekinthető elháríthatatlan oknak, tehát ilyen esetben az állásidő szabályait kell alkalmazni és jár Neked az alapbéred.

A jelenlegi koronavírus okozta helyzetben még tisztázatlan kérdés, hogy mit tekinthetünk elháríthatatlan oknak.

Egy gyár esetében például, ha a gyártáshoz bizonyos alapanyagokra van szükség, de az nem érkezett meg a koronavírus okozta helyzet miatt, akkor egyedileg kell megvizsgálni azt, hogy erre a munkáltató fel tudott-e készülni vagy sem.

alapbérhttps://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/10-alapber/

Keresd meg a szakszervezetet, az üzemi tanácsot vagy az üzemi megbízottat a munkahelyeden és ne maradj egyedül a bizonytalanságoddal. Kérd bátran a tájékoztatásukat, segítségüket!

A munkáltató egyoldalúan módosíthatja a munkaidő-beosztást. A munkabér és a munkaidő mértéke (pl. teljes vagy részmunkaidő) viszont csak a felek megállapodásával módosítható. Ehhez kell a Te hozzájárulásod, ezt a munkáltató nem döntheti el egyedül.

részmunkaidőhttps://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar-ii/28-reszmunkaido/ 

Igen, megteheti, de a károdat meg kell térítenie. Kivétel, ha az egészségügyben dolgozol, mert rendeletben előírták ebben az esetben az ország elhagyásának tilalmát. Ez például elháríthatatlan oknak minősül.

Nem, nem küldhetnek el. Ha egy munkavállaló azért nem tud munkába járni, mert beteg és a hatóságok járványügyi zárlat alá helyezték (ezt jelenti a karantén), akkor keresőképtelennek minősül. Ebben a helyzetben táppénzre leszel jogosult a karanténban töltött első naptól kezdve. táppénz kalkulátor a HR portálonhttps://www.hrportal.hu/tappenz_kalkulator_2020.html

Ha a munkáltató székhelyét járványügyi okból lezárják, akkor a munkáltató elháríthatatlan okból nem tudja foglalkoztatni a dolgozókat, tehát a dolgozónak munkabér sem jár.

De! lehet egyeztetni arról, hogy a karantén ellenére otthonról is lehessen dolgozni vagy a munkaidő-beosztás megváltoztatásával máskor kelljen ledolgozni a kieső munkaidőt. Utóbbi esetben akár az is lehetséges, hogy a munkáltató bért ad a bezárás ellenére, de ezt utólag számolja el a dolgozóival.

Ebben a helyzetben az alapbér jár.

Ha van a cégnél kollektív szerződés is, akkor a kollektív szerinti juttatások is járnak. Ha bizonytalan vagy ebben, hogy van-e nálatok ilyen, akkor mindenképpen kérdezz erre rá!

Sajnos igen.

Ha a munkaadó be tudja bizonyítani, hogy a munkavégzéshez szükséges alapanyagok, információk egy koronavírussal érintett területről érkeznének, de az ottani leállás, zárlat vagy akár iroda bezárása miatt nem érkeznek meg, akkor nem terheli a munkabér fizetésének kötelezettsége. Ezt nevezzük a munkáltató szempontjából vis maior helyzetnek, ami a működési körén kívülálló elháríthatatlan külső ok.

Igen, ilyen előfordulhat. Az is megtörténhet, hogy más munkavégzési helyen kell megjelenni. De ennek egy időbeli korlátja is van. Egy naptári évben 44 munkanapnál vagy 352 óránál ez nem tarthat tovább. Ha részmunkaidőben dolgozol, akkor ezt részarányosan kell kiszámolni.

Viszont fontos tudnod, most a víros okozta különleges szabályok miatt el lehet térni, de fontos a közös megegyezés. Neked is hozzá kell járulnod ehhez.

Ha így foglalkoztatnak, akkor az alapbéredet mindenképpen meg kell kapnod.

A munkáltatónak bizonyos esetekben van lehetősége arra, hogy egyoldalúan döntsön az eltérő foglalkoztatásról, de bizonyos esetekben ezt a Te beleegyezésed nélkül nem teheti meg. Nem dönthet nélküled, ha állapotos vagy, ha 3 év alatt gyermeked van, ha egyedül neveled a gyermeked/gyermekeidet és van köztünk, amelyik még nincs 16 éves. Akkor sem dönthet nélküled, ha rokonodat, közeli hozzátartozódat gondozod vagy ha legalább 50%-os egészségkárosodásod van.

alapbérhttps://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/10-alapber/

Igen, a munkaadó kötelezhet arra, hogy a munkádat határozott ideig otthonról végezd (home office). A munkaidőd, a munkabéred nem szabad, hogy megváltozzon.

Az otthoni munkavégzésre fel kell készülni. Elengedhetetlenül fontos, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő technikai és technológiai háttér, a használt eszközök elérhetősége folyamatos és stabil legyen.

Az otthoni munkavégzés feltétele, hogy a munkavállaló fel legyen készülve az otthoni munkavégzésre. A munkaadónak egy szabályzatot kell készítenie, amelyben rögzítenie kell, hogy milyen eszközzel dolgoznak vagy dolgozhatnak a munkatársak, milyen időszakban kell dolgozniuk, hogyan ellenőrzi a munkáltató a munkavégzést, adatvédelmi kérdéseket és milyen költségeket fog a munkáltató a munkavállalónak megtéríteni (pl. telefon, internet napi/heti/havi költségét).

Az otthoni munkavégzésre munkabér jár!

Olvasnivaló: Hallássérült sorstársak tapasztalatai az otthoni munkavégzésről az Akadályugrás oldalon – https://akadalyugras.hu/hirek/hallasserultkent-home-office-ban 

munkaidő: https://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar-ii/26-munkaido/

Az otthonról dolgozás lehetősége nem azonos a távmunkával. A távmunkavégzést a munkaszerződés kifejezetten rögzíti, míg a home office-t nem. Ezért jó, ha a munkaadó létrehoz egy home office szabályzatot, melyben elérhetőek a legfontosabb tudnivalók a munkavállalók számára.

A távmunkában történő munkavégzést a Munka törvénykönyve részletesen szabályozza.

„A távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.”

A távmunka esetén a munkavégzés nem a munkáltató telephelyén történik, a legtöbb esetben a munkavállaló otthonában, de máshol is lehet dolgozni.

A távmunkához arra is szükség van a törvény szerint, hogy a munkavégzés információtechnológiai és informatikai eszközzel történjen és a munka eredménye is elektronikus eszközzel jusson el a megjelölt helyre.

Erre az a munkajogi főszabály, hogy a munkaszerződésben kell megállapodni a munkaadónak és a munkavállalónak. Most a koronavírus miatt a veszélyhelyzet megengedi, hogy a „munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti”.

A főszabály szerint a távmunkavégzés esetén a munkavállaló munkarendje kötetlen, de megállapodhatnak abban is hogy a munkaadó osztja be a munkavállaló munkaidejét. Ez általában a munkakörtől, a végzett feladatoktól is függ.

Ugyanúgy lényegesek a biztonságos munkavégzés feltételei, ami a munkáltató felelőssége. A munkavégzés feltételeit a munkáltató jogosult ellenőrizni. Váratlanul nem állíthat be a főnököd, hogy ellenőrzést végezzen, meg kell állapodni ennek módjáról is. Tiszteletben kell tartania a személyhez fűződő jogokat.

Az hogy milyen munkaeszközzel dolgozik távmunkában a munkavállaló az a munkaadóval történő megállapodáson múlik. Ha a munkaadó biztosítja, akkor azt is megszabhatja, hogy csak munkavégzés céljából használhatja azokat a dolgozó.

A munkaviszonnyal összefüggő költségeket is egyeztetni kell (pl. telefon, internet, nyomtatási költség…stb.). Általánosságban ezek a kötelezettségek a munkáltatót terhelik. Ebben meg kell állapodni mindenképpen, ha távmunkában dolgozol.

Hogyan értelmezhető a home office a munkajog szerint?

A home office és a távmunka nem ugyanaz!

A munka törvénykönyve a home office-t mégcsak nem is említi. A kettő közötti különbség valójában a rendszeresség. Ha az otthoni munkavégzés rendszeres, akkor az jogilag távmunkavégzésben valósulhat meg. Vagyis kifejezetten rögzíteni kell a munkaszerződésben. De a koronavírus miatti veszélyhelyzet ezt is felülírja most.

A home office egy eseti jelleggel előforduló otthonról történő munkavégzés. Ezt elrendelheti a munkáltató is, de a munkavállaló is kérheti rá az engedélyt.

A munkaidőt ebben az esetben magának osztja be a munkavállaló, a munkaidejében azonban rendelkezésre kell állnia és munkát végeznie. A munkavégzés feltételeit általános szabály szerint a munkáltató biztosítja. Érdemes ugyanazokat a kérdéseket megbeszélni, egyeztetni, mint amit a távmunka esetén kötelező.

Érdemes létrehozni egy home office szabályzatot a cégnél, amikben ezek az információk megtalálhatóak.

A Kormány 2020. március 23-án újabb intézkedéseket hirdetett ki a koronavírus járvánnyal összefüggő negatív hatások enyhítése miatt.

A Kormány intézkedése alapján a gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozást segítő ellátásra és a gyermeknevelési támogatást (GYED, GYES, GYET) a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra is folyósítani kell.

A rendelkezés ugyanúgy vonatkozik a nagyszülői GYES-re és a nagyszülői GYED-re is. Ezek esetében nem kell vizsgálni a veszélyhelyzet alatt, hogy a nagyszülő a gyermeket saját háztartásában neveli, gondozza-e.

Igen. Az iskola napközbeni kiscsoportos felügyeletet biztosít a gyermekek számára, de csak munkanapokon és ha a szülők kérik.

A gyakorlatban még mi sem látjuk pontosan, hogy mennyire működik jól az iskolák által biztosított felügyelet. A jelenlegi koronavírus okozta helyzetben ebben a témában még tisztázatlan kérdés! A Munka törvénykönyve szerint a munkavállaló mentesülhet a munkavégzés alól abban a rendkívüli esetben, amennyiben különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt távol kell maradnia a munkahelyétől. A távoktatás bevezetése és a gyerekek otthoni tanulása különös méltánylást érdemlő családi körülménynek tekinthető. Erről a helyzetről tájékoztatni kell a munkáltatót és azt is el kell mondani, hogy körülbelül meddig tarthat ez a helyzet. De ez csak egy rövidtávú megoldás, mert ebben az esetben a távollét idejére vagyis ameddig nem dolgozol, a munkáltatónak nem kell munkabért fizetnie Neked.

A másik megoldás az lehet, ha meg tudsz állapodni a főnököddel, az éves szabadságot kiadásáról. Ehhez azért kell vele a megállapodás, mert Te csak 7 nap szabadnapról dönthetsz. Ezekre a napokra távolléti díjra vagy jogosult, ugyanúgy mint máskor a szabadságod ideje alatt. Megállapodhattok arról is, hogy adjon neked rendkívüli fizetés nélküli szabadságot adjon. De fontos, hogy ilyenkor nem kapsz munkabért, és emiatt a társadalombiztosítási (TB) szempontból is ellátatlan maradsz.

A harmadik megoldás lehet, amennyiben a munkaadó ezt engedi, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel mentesít a munkavégzés alól. Ebben az esetben meg kell állapodnotok a díjazásról, mert ebben az esetben jogilag nem köteles a munkaadó fizetni Neked. Mivel ilyenkor nem történne valódi munkavégzés, ezért a megállapodásotok szerinti díjazás lehet alacsonyabb, de! alacsonyabb nem lehet, mint a minimálbér vagy a garantált minimálbér!  

minimálbér, garantált minimálbér 2020-ban: https://akadalyugras.hu/hirek/valtozaott-a-minimalber-es-a-garantalt-berminimum-osszege-2020-januar-elsejetol

Sajnos a fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszonyunk is szünetel. Ebben az időszakban nem vagy biztosított, nem szerzel szolgálati időt és egészségügyi szolgáltatásra sem vagy jogosult a fizetés nélküli szabadság első napjától.

Tehát a munkavállaló ilyenkor nem jogosult társadalombiztosítási ellátásra. Neked kell külön befizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ennek az összege 7710 Ft (napi 257 forint). Ha ezt befizeted, akkor jogosult leszel az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, ami most, ebben a helyzetben fokozottan fontos!

Ha a munkahelyeden van cafeteria rendszer, akkor arra is lehet lehetőség, hogy az éves cafeteria keretedből rendkívüli fizetett szabadnapokat „vegyél”. Ebben az esetben meg kell állapodni arról, hogy mennyibe kerül egy adott szabadnap és a felhasznált összeggel arányosan csökken az éves felhasználható kereted.

Ha valahol ezt a megoldást alkalmazzák, akkor a cafeteria szabályzatot nagyon egyértelműen módosítani kell, bele kell írni, hogyan lehet igényelni és elszámolni ezt.

A járványügyi veszélyhelyzet sok nehézséget okozott a gazdaságban, a munka világában. A Kormány annak érdekében, hogy a kieső jövedelem miatti nehézségeket enyhítse a vállalkozások számára, különböző adó- és járulékfizetési mentességet, kedvezményeket vezetett be. Ez 2020. márciustól júniusig van érvényben. A vállalkozásoknak nem kell befizetniük a szakképzési hozzájárulásta szociális hozzájárulási adót és a rehabilitációs hozzájárulást (akit érintene a statisztikai létszáma alapján). A kedvezmények azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, akik ezekkel a TEÁOR és TESZOR számmal azonosított tevékenységüket ténylegesen főtevékenységként végzik:

1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 49.32),

2. szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55),

3. vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 56),

4. alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (TEÁOR és TESZOR 90),

5. sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (TEÁOR és TESZOR 93),

6. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR 92),

7. film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59),

8. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 82.30),

9. napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13), j) folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14) és

10. műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

Mit jelent az, hogy főtevékenységként végzem a tevékenységemet?

Azt jelenti, hogy Neked mint adózónak a rendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban a bevételed legalább 30%-a ebből a tevékenységből származott. A kedvezmények nem érintik a társadalombiztosítási ellátásra (TB) való jogosultságot és az ellátásokat, ami azt jelenti, hogy a fizetési kedvezmények ideje alatt az orvosi ellátás ugyanúgy jár. Ha bizonytalan vagy az igénybe vehető kedvezményekkel kapcsolatban, feltétlenül fordulj a könyvelődhöz!

KATA (kisadózó vállalkozások) alá tartozó leginkább érintett vállalkozók is kaptak 4 havi adó- és járulékfizetési mentességet.

A kedvezmények nem érintik a társadalombiztosítási ellátásra (TB) való jogosultságot és az ellátásokat, ami azt jelenti, hogy a fizetési kedvezmények ideje alatt az orvosi ellátás ugyanúgy jár. A járulékfizetési kedvezmények azokra a kisadózó vállalkozásokra vonatkoznak, akik tényleges főtevékenységként az alábbiakat végzik:

1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932),

2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602),

3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334),

4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690),

5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321),

6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604),

7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001),

8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322),

9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622),

10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332),

11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551),

12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391),

13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621),

14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333),

15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623),

16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002),

17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319),

18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610),

19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230),

20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520),

21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313),

22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629),

23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590),

24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200),

25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810) és

26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

Ha kisadózóként a vállalkozásodnak 2020. március 1-je előtt esedékessé vált adótartozása van, akkor azt a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben befizetheted. Fontos, hogy az egyes részleteket majd minden hónap 12. napjáig kell befizetned. Pótlékot nem fognak emiatt felszámolni! Ha nem fogod teljesíteni a befizetésedet, akkor elveszted a kedvezményre való jogosultságodat és a tartozás egy összegben válik befizetendővé. Ha ez történik, akkor már az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére késedelmi pótlékot fog felszámolni. Erre nagyon figyelj oda!

Ha bizonytalan vagy az igénybe vehető kedvezményekkel és a szükséges teendőiddel kapcsolatban, feltétlenül fordulj a könyvelődhöz!