Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Online HR meetupokat szervezett az inkluzív toborzásról a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége 2021. május 25-én és 26-án HR meetupokat szervezett, melyek fókuszában az inkluzív, akadálymentes toborzás és kiválasztás állt. A Szövetség munkatársai tapasztalataikra építve olyan információkat adtak át a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR szakembereknek, amelyek segítik őket abban, hogy inkluzív szemlélettel, a jelnyelven kommunikáló siket és a nagyothalló személyek számára is akadálymentesen menedzseljék toborzási és kiválasztási folyamataikat. A két napon összesen 20 HR szakember vett részt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SINOSZ-meetup1-1024x450.png a fájlnév

„Köszönöm szépen az élményt és a rengeteg információt és inspirációt Nektek – óriási segítség a tovább lépésben!”

„Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a ma délelőtti Meetup-on Veletek, úgy érzem, hogy nagyon hasznos volt nekünk, mint leendő munkaadóknak.”

„Adjuk tovább az infót a többi HR-es kollégának.”

 „Foglalkozási rehabilitációs szolgáltató munkatársaként, több, mint 20 év tapasztalattal a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában, mégis nagyon hasznos ismereteket kaptam ezen a meetupon tőletek.”

Sok hasznos információt tudtam és különösen hálás vagyok a személyes tapasztalatok megosztásával kapcsolatban.”

„Köszönöm a lehetőséget és az értékes információkat! Viszem magammal. Örülök, hogy részese lehettem a mai meetup-nak!”

A siket és nagyothalló álláskeresők számára nagyon sok munkáltató által közzétett tartalom – kiemelten a toborzóvideók, karrierportálokon elérhető információk egyes részei nem egyenlő eséllyel hozzáférhetőek. Sokan nem gondolnak a videós tartalmak feliratozására vagy az írásbeli kapcsolatfelvétel lehetőségére.

Európában egyedülálló a SINOSZ Akadályugrás szolgáltatásához tartozó honlap állásportálja, ahol jelnyelvi adaptációval jelennek meg álláshirdetések, ezzel biztosítva a jelnyelvhasználó siket személyek számára az információhoz történő egyenlő esélyű hozzáférést.

A siket és nagyothalló személyek interjúztatásának módszertana eltérő – történjék online vagy offline – amelynek az alapja az eltérő kommunikációs csatorna. Az állásinterjú is egy kommunikációs helyzet, de nem egy hétköznapi munkahelyi beszélgetés. A hallássérült személyek számára az első és legnagyobb stresszfaktor, hogy értik-e majd az interjúztatót. Az állásinterjú az emberek többségének nagyon stresszes, a siket és nagyothalló emberekre pedig még nagyobb nyomást gyakorolhat. Ők nem csak amiatt izgulnak, hogy megfelelően tudják-e tudásukat, készségeiket, képességeiket reprezentálni az interjún. Az is egy komoly stressz forrást jelenthet, hogy mit osszanak meg az interjút lebonyolító HR szakemberrel a hallásállapotukkal kapcsolatban és hogyan győzzék meg arról, hogy a hallásállapot nem befolyásolja a munkára való alkalmasságukat. De vajon a hallásállapotukat a jelentkezés során is felvállaló siket és nagyothalló személyek milyen arányban jutnak el az állásinterjúig?

A Közösség szemében a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR szakemberek igazi kapuőrök, akik lehetőséget adnak vagy elvesznek. A siket és nagyothalló emberek 55%-a nem is írja bele az önéletrajzába, hogy hallássérült személy, mert fél attól, hogy emiatt nem hívják be állásinterjúra – 45%-uk vállalja fel hallásállapotát a jelentkezés pillanatában. (n=1962, SINOSZ, 2016) Fontos kérdés, hogy a hallásállapot alapján vajon tényleg eldönthető-e valakiről, hogy nem alkalmas egy állásra? A hallásállapotról a figyelem kizárólag az emberi kvalitásokra, a kompetencia alapú kiválasztásra kell összpontosuljon, hiszen, a kommunikáció akadálymentesítésével megteremthetőek az egyenlő esélyek.

Régen az önéletrajzomban nem tüntettem el, hogy nagyothalló vagyok, mert úgy éreztem, hogy ez nagy hátrány és az állásinterjún sem hoztam fel. Ott azonban érezni lehetett, hogy valami nem jó, vagy visszakérdeztem, vagy nem válaszoltam a feltett kérdésre. Azt, hogy nem vettek fel mindig ennek az állapotomban tulajdonítottam. Most másfél éve dolgozom egy helyen, itt a legelső beszélgetésnél megmondtam, hogy nagyothalló vagyok, de készülékkel közelről jól hallok. Felvettek, azóta ott dolgozom. Bátran fel kell vállalnunk hallásállapotunkat, mert így már az elején nincsenek félreértések.” (SINOSZ kutatás, 2015)

A meetupok arra a gondolatra építkeztek, hogy ne csupán a problémákra történő figyelemfelhívás történjen meg, hanem a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR szakemberek olyan módszereket és eszközöket kapjanak, amellyel bátrabban és magabiztosan kezelhetik a siket és nagyothalló emberek jelentkezését. Célként fogalmazódott meg, hogy ennek eredményeképpen a siket és nagyothalló emberek sikeresebben vegyék az akadályokat az álláskeresés folyamatában.

Dr. Hangya Dóra, PhD

SINOSZ Akadályugrás munkaerő-piaci szolgáltatásvezető

A program megvalósítását támogatta:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Közhasznú Központ Nonprofit Kft.