Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Üzemlátogatáson a Marzek Kner Packaging Kft.-nél

A SINOSZ SzÉP keretében ezúttal a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft.-nél jártak Békés megyei tagjaink, ahol bepillantást nyerhettek a különféle nyomdai és csomagolás- és nyomdatechnológiai folyamatokba – sőt! az ott dolgozó, siket és nagyothalló sorstársaikkal is találkozhattak. Ha érdekel, mivel foglalkozik a hallássérült személyeket is foglalkoztató Marzek Kner Packaging Kft., olvasd el a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének beszámolóját!

SINOSZ Békés Megyei Szervezete üzemlátogatásra invitálta az érdeklődőket 2024. május 29-én, mely során a Marzek Kner Packaging Kft. csomagolóanyag-gyártó vállalat tevékenységével ismerkedhettünk meg, és betekintést nyerhettünk az ott zajló technológiai folyamatokba.

Csoportunkat Kozma Zoltán megyei elnök fogadta, majd Rácz Tibor üzemvezetőnek köszönhetően nagyszerű idegenvezetésben volt részünk.

Sokunk fejében úgy él a cég, mint Kner Nyomda, egyik résztvevőnktől el is hangzott a kérdés, hogy az újságokat nem itt nyomtatják? A Marzek négy országban rendelkezik gyártókapacitással, a békéscsabai üzemben a cég 2005 óta az élelmiszeripar és a gyógyszeripar számára gyárt csomagolóanyagokat, címkéket, használati utasításokat, melyekkel a világ minden táján találkozhatunk.
Nem is gondolnánk, hogy amikor leveszünk egy italt vagy élelmiszert az áruház polcáról, esetleg a patikában fájdalomcsillapítót vásárolunk, annak doboza és használati utasítása itt készül. Éppen emiatt, élelmiszer-biztonsági okokból az üzembe történő belépés előtt védőruházatba kellett öltöznünk, és alapos kézmosást követően fertőtlenítésen is átestünk. Az üzemvezetőnek köszönhetően a technológiai sorrend mentén haladva ismerhettük meg a gépek paramétereit, működését, a nyomtatási eljárást, jártunk a festékkonyhában is. Természetesen láthattuk a gépeket működés közben is, csak ámultunk, hogy milyen kapacitással és pontossággal dolgoznak. Mi az és hogyan végzik a stancolást, bígelést, illetve hogyan kerül a gyógyszeres dobozra a Braille írás? Az alapanyagok beérkezésétől kezdve a megrendelői igényeknek megfelelően előállított késztermék csomagolásáig bezárólag, a gyártási fázisokon végighaladva ismerhettünk meg a teljes folyamatot, melyet nagy érdeklődéssel figyeltünk. A szerteágazó információk, a zajos munkakörnyezet alaposan elfárasztotta a résztvevőinket, igazán tartalmas ismertetőben volt részünk. Különböző területeken több hallássérült foglalkoztatott is dolgozik a vállalatnál, örömmel vettük, hogy velük is találkozhattunk.