Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Jelnyelvi tolmács a munkahelyen – III. rész: KIEMELTEN FONTOS KOMMUNIKÁCIÓS HELYZETEK

Ebben a cikksorozatban arról lesz szó, hogy miért fontos a jelnyelvi tolmács szerepe a munkahelyeken. Megtudhatod, milyen helyzetekben érdemes tolmácsot rendelni, és megosztunk néhány hasznos tippet is a témával kapcsolatban.

Az előző két részből (Jelnyelvi tolmács a munkahelyen I., Jelnyelvi tolmács a munkahelyen II. ) már megtudhattad, miért fontos, hogy az állásinterjún és az üzemorvosi vizsgálaton jelnyelvi tolmács akadálymentesítse a kommunikációt. Most összeszedjük azokat az egyéb helyzeteket, amikor szintén elengedhetetlen, hogy ne legyenek félreértések, és a kommunikáció jól működjön.

Kiemelten fontos kommunikációs helyzetek a munkahelyen

Beléptetés, szerződéskötés, szerződésmódosítás

Az olyan nehéz, jogi szövegeket, mint például a munkaszerződésé, nem könnyű értelmezni. Nem szabad azonban úgy aláírni ilyen dokumentumokat, hogy nem érted pontosan, mit tartalmaznak, mert annak később negatív következményei lehetnek!  

Nemcsak új szerződés kötésénél fontos ez, hanem akkor is, ha módosítják a meglévő szerződésedet, a munkaköri leírásodat vagy más alapvető dokumentumot.

Betanulás

Nagyon hasznos, ha az első napokban, legalább néhány óra időtartamban van melletted tolmács, így nyugodtan koncentrálhatsz az új munkafolyamat elsajátítására, és nem az utasítások és magyarázatok megértésére kell minden erőddel figyelned.

Ha nincsenek kommunikációs nehézségek, gyorsabban és jobban fog menni a betanulás.

Tűz- és munkavédelmi oktatás

Ugyanaz a helyzet, mint a szerződések esetében: nehéz szövegekről van szó, és nagyon fontos, hogy jól értsd meg a tűz- és munkavédelmi oktatást, hiszen ezeknek a balesetek és tűzesetek megelőzése a céljuk.

Az oktatási napló aláírásával azt igazolod, hogy a biztonságos munkavégzéshez szükséges információkat megkaptad, megértetted, ezért ezt is csak akkor írd alá, ha tényleg követhető volt számodra az oktatás!

Értekezletek, meetingek, továbbképzések, üzemi gyűlések, értékelések

Az olyan munkahelyi eseményeken, amelyeken több személy is jelen van, és hosszabb ideig kell követned a beszélgetést, szintén fontos, hogy legyen tolmács.

Ilyenkor a résztvevők általában felváltva beszélnek, de sokszor egymás szavába is vágnak. Ha pedig prezentáció is van, szinte lehetetlen minden megszólaló szájáról olvasni és a vetítést is figyelni.

Ha tudod, hogy lesz a munkahelyeden ilyen kommunikációs helyzet, beszéld meg a munkahelyi vezetőddel, hogy mindenképpen szeretnél tolmácsot, hogy egyenlő eséllyel hozzáférj az elhangzó információkhoz!

Amennyiben egy olyan rendezvényről van szó, amelyen több hallássérült személy is részt vesz, érdemes egyeztetni a munkahelyeddel, hogy rendelnek-e ők tolmácsot, vagy nektek kell gondoskodnotok róla.

  • A jelnyelvi tolmácsot minimum 3 munkanappal a vizsgálat előtt rendeld meg, de minél korábban adod le a rendelést, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tudnak tolmácsot biztosítani számodra! A SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak elérhetőségét itt találod: https://tolmacsszolgalat.hu/kapcsolat/
  • Tudtad, hogy az éves 120 órán felül igénybe vehetsz +50 órát, amelyet a munkahelyeden vagy munkavégzéssel összefüggésben használhatsz fel? Részletekért kattints IDE!