Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Jelnyelvi tolmács a munkahelyen – I. rész: ÁLLÁSINTERJÚ

Ebben a cikksorozatban arról lesz szó, hogy miért fontos a jelnyelvi tolmács szerepe a munkahelyeken. Megtudhatod, milyen helyzetekben érdemes tolmácsot rendelni, és megosztunk néhány hasznos tippet is a témával kapcsolatban.

Tolmáccsal vagy tolmács nélkül?

Ha rendeltél már jelnyelvi tolmácsot, akkor tudod, hogy sokkal könnyebb, kényelmesebb és biztonságosabb a kommunikáció tolmáccsal, mint tolmács nélkül.

Sokan nagyon ügyesen olvasnak szájról, és érthetően beszélnek, mégis adódnak félreértések a beszélgetések során.

Ez teljesen természetes, hiszen a szájról olvasás hatalmas koncentrációt igényel, és számos tényező megnehezíti azt, hogy pontosan olvasd le a szavakat a másik fél szájáról (pl. idegenekkel, túl gyorsan beszélő és szakállas emberekkel nehezebb a kommunikáció)!

A munkahelyeken vannak olyan helyzetek, amikor kiemelten fontos, hogy a kommunikáció minden fél számára (a hallássérült és a halló résztvevő számára is) világos és érthető legyen.

Ilyen például az állásinterjú.

Miért jó, ha van tolmács az állásinterjún?

Mindenki izgul, amikor állásinterjúra megy, hiszen nagy a tét: meg kell győzni a munkaadót, hogy téged válasszanak a sok jelentkező közül.

Ehhez az kell, hogy végiggondold, miben vagy ügyes, milyen tapasztalataid lehetnek hasznosak az új cégnél, és próbáld meg elnyerni a munkaadó szimpátiáját!

Ha te ezek helyett a kommunikációra fordítod minden energiádat, és azért izgulsz, hogy vajon megérted-e a másik embert, akkor valószínűleg nem fogod tudni a legjobb arcodat megmutatni, és nem téged fognak felvenni.

Ha azonban jelen van egy jelnyelvi tolmács (vagy egy írótolmács), akkor csak arra kell odafigyelned, hogy meggyőzd a munkaadót, és nem kell az esetleges félreértések miatt aggódnod!

A SINOSZ javaslatai

  • Előfordulhat, hogy felajánlják, hogy egy hallássérült munkatárs segít neked a kommunikációban. Lehetőleg ragaszkodj a „hivatalos” jelnyelvi tolmácshoz! Ő biztosan nem fogja másoknak továbbadni az interjún szerzett információkat, hiszen titoktartási kötelezettsége van, másrészt halló személy, míg a hallássérült munkatárs ugyanúgy félreérthet valamit, mint te magad.

  • A tolmácsrendeléshez jogod van ugyan, azonban érdemes interjú előtt tájékoztatni a munkaadót arról, hogy jelnyelvi tolmáccsal fogsz érkezni. Célszerű lehet tisztázni azt is, hogy erre nem azért van szükség, mert egyáltalán nem tudsz kommunikálni, és hogy egy állásinterjú teljesen más élethelyzet, mint a hétköznapi munkahelyi beszélgetés.

  • A jelnyelvi tolmácsot vagy az írótolmácsot legalább 3 munkanappal az interjú előtt rendeld meg, de minél korábban értesíted a tolmácsszolgálatot, annál valószínűbb, hogy tudnak neked tolmácsot adni. A SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak elérhetőségét itt találod.

  • Tudtad, hogy az éves 120 órán felül igénybe vehetsz +50 órát, amelyet a munkahelyeden vagy munkavégzéssel összefüggésben használhatsz fel? Részletekért kattints IDE!

FOLYTATJUK!