Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Jelnyelvi tolmács a munkahelyen – II. rész: ÜZEMORVOS

Ebben a cikksorozatban arról lesz szó, hogy miért fontos a jelnyelvi tolmács szerepe a munkahelyeken. Megtudhatod, milyen helyzetekben érdemes tolmácsot rendelni, és megosztunk néhány hasznos tippet is a témával kapcsolatban.

Az előző részben (Jelnyelvi tolmács a munkahelyen I. rész: ÁLLÁSINTERJÚ) már kifejtettük, miért fontos a jelnyelvi tolmács szerepe a munkahelyen, és felsoroltunk néhány olyan helyzetet, amikor kiemelten fontos, hogy legyen veled tolmács. Ezek közé a helyzetek közé tartozik az üzemorvosi vizsgálat is.

Jelnyelvi tolmács az üzemorvosi vizsgálaton

Ha eljutottál az üzemorvosig, az azt jelenti, hogy az állásinterjúd sikeres volt, szakmailag alkalmasnak találnak a munkakör betöltésére, és szívesen dolgoznának veled. 

Az üzemorvosi vizsgálatnak az a célja, hogy felmérjék, az egészségügyi állapotod alapján is alkalmas vagy-e leendő feladataid ellátására, vagyis nincs-e olyan betegséged vagy fogyatékosságod, amely miatt veszélyeztetné a testi vagy lelki épségedet az adott munkakörhöz tartozó tevékenység.

Például, ha egyensúlyzavarod van, nem fogják engedni, hogy létrára mássz, vagy a magasban dolgozz, mert könnyen megsérülhetsz.

Vagy egy súlyos porallergia esetén nem dolgozhatsz olyan helyen, ahol sok por van, hiszen így rosszabbodhatna az állapotod.

A fenti példából láthatod, hogy az üzemorvosi vizsgálat nem csak egy kötelező, felesleges kör – nagyon is lényeges, hogy a kommunikáció minden fél számára (az orvos és a jelentkező számára is) érthető legyen, hiszen súlyos következményei lehetnek, ha nem tudjátok megértetni magatokat egymással.

Fontos, hogy tudd, jogod van tolmáccsal bemenni az üzemorvoshoz! Sajnos nem minden üzemorvos van ezzel tisztában, de ha úgy látod, az orvos nem akarja beengedni a tolmácsot, érdemes kulturáltan és türelmesen elmagyarázni, hogy neki is és neked is az az érdeked, hogy a kommunikáció zavartalan legyen, és a tolmács ebben tud segíteni.

A jelnyelvi tolmácsot ilyenkor is titoktartási kötelezettség terheli, vagyis bármit hall vagy lát tolmácsolás során, arról nem beszélhet másoknak.

A SINOSZ javaslatai

  • Ha tolmáccsal érkezel üzemorvoshoz, mindig magyarázd el a szituációt az orvosnak és az asszisztensnek! Nem azért kell a tolmács, mert nem lehet veled kommunikálni, hanem mert nagyon fontos, hogy jól értsétek egymást, és így biztosan nem lesznek félreértések. Ez mindannyiótok érdeke.

  • A jelnyelvi tolmácsot minimum 3 munkanappal a vizsgálat előtt rendeld meg, de minél korábban adod le a rendelést, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tudnak tolmácsot biztosítani számodra! A SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak elérhetőségét itt találod: https://tolmacsszolgalat.hu/kapcsolat/
  • Tudtad, hogy az éves 120 órán felül igénybe vehetsz +50 órát, amelyet a munkahelyeden vagy munkavégzéssel összefüggésben használhatsz fel? Részletekért kattints IDE!

FOLYTATJUK!