Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

5 tipp álláskereséshez

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szeretnénk adni, amelyek segíthetnek abban, hogy nagyobb eséllyel találj állást. Ha túl vagy már sok sikertelen állásinterjún, esetleg jelentkeztél több céghez is, de be sem hívtak személyes találkozóra, akkor olvasd el tanácsainkat!

1. Megfelelő álláshirdetés kiválasztása

Nagyon fontos, hogy nemcsak neked vannak elvárásaid leendő munkahelyeddel szemben, hanem a cégek is megfogalmaznak jelentkezési feltételeket.

Érdemes mindig figyelmesen elolvasni, hogy milyen elvárások vagy feltételek szerepelnek a hirdetésben. Ha például azt látod az álláshirdetésben, hogy „irodai szoftverek felhasználó szintű ismerete” szükséges, de te nem ismered, nem használod ezeket a számítógépes programokat, akkor erre a hirdetésre NE jelentkezz, mert nem téged keresnek!

Ha a hirdetésben szerepel, hogy megváltozott munkaképességű személyt keresnek, de te nem vagy az, nem érdemes jelentkezni.

Ugyanígy hiba lehet, ha nem veszed figyelembe a munkavégzés helyét, és olyan állásra jelentkezel, amely a lakóhelyedtől nagyon messze van. Kicsi az esélye, hogy téged fognak választani, ha azt látják, hogy a 4 órás állás miatt napi 3 órát kell utaznod.

2. Igényes és friss önéletrajz

A cég, ahova jelentkeztél, először az önéletrajzoddal találkozik, az alapján alakul ki benne egy kép rólad.

Ha az önéletrajzod igénytelen (például egy képernyőfotót küldesz, vagy kézzel írtad bele a régi önéletrajzodba az újabb munkahelyeidet), nem valószínű, hogy be fognak hívni állásinterjúra.

Figyelj arra is, hogy jó minőségű, igényes fotó szerepeljen az önéletrajzodba, amelyen csak Te vagy! (Lehetőleg igazolványképhez hasonló fotót válassz!)

PDF vagy Word dokumentum formátumban küldd el az önéletrajzodat, amely tartalmazza a legutóbbi munkahelyeid is!

3. Kísérőlevél

Tudjuk, hogy hallássérült személyként egy levél megírása nem egyszerű feladat. Azonban jó, ha tudod, hogy csökkenti az esélyeidet, ha egy üres e-mailben küldöd el az önéletrajzodat!

Ha egyedül nem megy, kérj segítséget ismerőstől, tolmácsszolgálattól vagy tőlünk! Lehet egy olyan sablonlevelet is írni, amelyet később is felhasználhatsz (néhány apró módosítással).

4. Állásinterjú

Személyes találkozóra akkor kerül sor a céggel, ha ők behívnak téged egy állásinterjúra. Fontos, hogy ilyenkor pontosan érkezz, ne késs el! Még fontosabb, hogy amíg nem hívnak téged, egyeztetés nélkül ne menj oda egy munkahelyre sem!

Az állásinterjúra ápoltan, megfelelő ruházatban érkezz!

Felkészülés: nagyon fontos, hogy tudd, pontosan melyik céghez, milyen munkakörre jelentkeztél! Ha úgy mész oda a munkahelyre, hogy azt sem tudod, melyik cégről van szó, vagy milyen munkakörre adtad be az önéletrajzodat, ne lepődj meg, ha nem fognak felvenni!

Ha lehet, interjú előtt olvasd el újra az álláshirdetést, és gondold át, miket szeretnél majd elmondani magadról, vagy milyen kérdéseket szeretnél feltenni az állással kapcsolatban! Lássák, hogy érdekel téged a munkalehetőség!

5. Ha elakadsz, kérj segítséget!

Nem baj, ha nem tudsz mindent egyedül megoldani! Például, ha nem sikerül megírni a kísérőlevelet, vagy bizonytalan vagy, hogy neked való-e egy álláshirdetés, bátran kérj segítséget ismerősöktől, tolmácsoktól, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot akkor is, ha nem az Akadályugrás honlapon található állásra jelentkeztél! Nem baj, ha nem vagy SINOSZ-tag!