Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Visszatérés a munkahelyekre! – A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója

Visszatérés a munkahelyekre!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója

A Nemzeti Népegészségügyi Központ álláspontja szerint a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasolt az otthoni munkavégzés. Így javasolt, hogy azok a munkahelyek, ahol a munkakörökhöz kapcsolódó feladatok ezt engedik, biztosítsák munkavállalóik számára továbbra is a home office típusú munkavégzést.

Amennyiben ez nem biztosítható, akkor viszont indokolt a következő intézkedések betartása:

  • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor törekedni kell a fokozatosságra, az egyszerre, egy időben jelen lévő munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
  • Az „open-space” egyterű irodák helyett a szeparált, néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék előnyben!
  • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia!
  • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni! A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos, szappanos kézmosás.
  • Lehetőleg több csatornán kommunikálni kell a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását (különös tekintettel a kézhigiénére és köhögési etikettre).
  • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasoljuk a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítását.
  • A takarítást végző személyzetet el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
  • A dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
  • Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasoljuk az egy időben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozását, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából.
  • Kerülni kell a zsúfoltságot!
  • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor stb. stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
  • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
  • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helyiségekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
  • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében, ezért javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlása minimum 10 l/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.
  • Kerülendő továbbá minden olyan műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba.
  • Lehetőleg ne tartsanak rendezvényeket, értekezleteket, jelenléti oktatásokat!
  • Amennyiben a dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét, és a felettese értesítése mellett fel kell vennie a kapcsolatot telefonon a háziorvosával! El kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől. Ha a dolgozónál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a munkáltatónak követnie kell az illetékes népegészségügyi hatóság utasításait.


A teljes tájékoztató itt érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/646-ajanlas-az-ujboli-munkahelyi-munkavegzes-megkezdesehez