Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

„Akadályok nélküli videóinterjú, de hogyan?” II. Tippjeink siket személyek számára, ha videóinterjúra készülnek

Nemrégiben írtunk egy szakmai cikket arról, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a legtöbb munkáltató videóinterjút alkalmaz a jelöltek megismerése érdekében, azért hogy a személyes kontaktust elkerüljék. Tanácsainkkal támogatjuk a HR szakembereket abban, hogyan tudják segíteni, komfortosabbá tenni a videó alapú interjúkat a siket és nagyothalló jelöltek számára.

Ebben a bejegyzésben most a siket személyeknek szeretnék néhány felkészülési tippeket adni, ha videóinterjúra készülnek.

A videóinterjú nem új módszer, hiszen vannak már olyan online videóinterjú alapú kiválasztási rendszerek, amelyek a szakmai ismereteink, képességeink mellett a gesztusainkat is figyelembe veszik, és azokat is elemzik. Ezeknél a kérdéseket írásban megkapja a jelentkező, melyre szóban válaszol, megadott válaszidő alatt, lehetőleg minél több hasznos információt megosztva magáról. Erről felvétel készül, melyet a munkaadót képviselő HR-es vagy a jelölt lehetséges leendő főnöke megtekinthet. Azonban nem minden videóinterjú zajlik ebben a formában.

Az ilyen típusú videóinterjúkról ősszel fogunk tartani „Akadályugrás workshopokat”, gyere majd el, ha érdekel, hogyan működik, próbáld ki velünk!

Azoknak a siket személyeknek szeretnénk most tanácsokat, tippeket adni, akik olyan videóinterjúra készülnek, ahol valós időben történik a beszélgetés és a másik oldalon ott ül az interjúztató. Tudjuk, hogy ez a helyzet nem lehet 100%-ban akadálymentes és azt is, hogy ez nagyon ijesztő! De hisszük, hogy lehet könnyebb és eredményesebb, ha mindkét fél felkészült és tudja, hogy mire kell odafigyelnie. Reméljük, hogy a tippjeinkkel együtt ugorhatjuk át Veletek a videóinterjú akadályait. Nézzük meg együtt, mire érdemes odafigyelnetek!

Azoknak a siket személyeknek szeretnénk most tanácsokat, tippeket adni, akik olyan videóinterjúra készülnek, ahol valós időben történik a beszélgetés és a másik oldalon ott ül az interjúztató. Tudjuk, hogy ez a helyzet nem lehet 100%-ban akadálymentes és azt is, hogy ez nagyon ijesztő! De hisszük, hogy lehet könnyebb és eredményesebb, ha mindkét fél felkészült és tudja, hogy mire kell odafigyelnie. Reméljük, hogy a tippjeinkkel együtt ugorhatjuk át Veletek a videóinterjú akadályait. Nézzük meg együtt, mire érdemes odafigyelnetek!

Tippjeink siket jelöltek számára

Þ    Jelezd a munkáltató felé, hogy siket vagy és olyan videóinterjú formájában szeretnéd a beszélgetést lebonyolítani, ahol az egyik ablakban a jelnyelvi tolmács segíti a kommunikációt. Azt is gondold végig, hogy melyik online platform lenne számodra a legkomfortosabb (Viber, Zoom, Skype…stb.) és ezt beszéld meg a jelnyelvi tolmácsszolgálattal is (http://tolmacsszolgalat.hu/)!

Þ    Jelnyelvhasználó személyként jogod van ahhoz, hogy az elsődleges nyelvedet, a magyar jelnyelvet korlátozás és diszkrimináció nélkül használd egy állásinterjún is!

Þ    Kétféle megoldás létezik. Az egyik, amikor egy helyen vagy a jelnyelvi tolmáccsal az interjú idején a tolmácsszolgálat ügyfélfogadási időpontjában és együtt jelentkeztek be „egy ablakban”, a másik amikor a jelnyelvi tolmács egy eltérő helyről jelentkezik be és egy külön ablakban lesz jelen a videóinterjú alatt. Neked jelnyelvre fordítja az interjúztatót, Téged pedig jelnyelvről hangra fordít az interjúztatónak.

Þ    A kapcsolatfelvételhez bátran vedd igénybe a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálatot! (https://www.skontakt.hu/).

Þ    Rendelj jelnyelvi tolmácsot, jelentkezzetek be az interjúra abban az időpontban, amit megbeszéltél a munkáltatóval.

Þ    Legyél Te is támogató és rugalmas, mert a HR szakemberek többségének még sosem volt online videóinterjúja siket személlyel, ezért ez a helyzet számukra sem könnyű, nem a mindennapokban megszokott kommunikációs terepük.

Þ    Győződj meg arról, hogy az internetkapcsolatod rendben van-e.

Þ    Készüljetek fel a jelnyelvi tolmáccsal a legoptimálisabb környezettel, ahol a lehető legkevesebb a zaj és bármilyen zavaró tényező.

Þ    Legyen információd arról, hogy hány ember vesz részt a videóinterjún és mi a várható, tervezhető maximum időtartam, mert ez Neked és a jelnyelvi tolmácsnak is fontos információ!

Þ    Végezz kutatást! Alaposan készülj fel a pozícióról és a cégből! Gondold át és írd össze a tipikus interjúkérdéseket és a szakterületedhez tartozó legfontosabb kérdéseket és azokra tervezni adott válaszaidat. Legyen előkészítve több jegyzeted is, készülj fel előre, gondold át, hogy az adott pozíció szempontjából mit tartasz fontosnak elmondani magadról! Az önéletrajzod is jó, ha kéznél van, nyomtasd ki!

Þ    Tölts néhány órát a felkészüléssel, készíts felvételeket, gyakorolj! Ez növelheti az önbizalmadat és segíthet, hogy komfortosabban érezd kicsit magad.

Þ    Mielőtt kezdődik vegyél egy mély lélegzetet! 🙂 

Þ    Amikor a siketségről beszélsz ne csak röviden és nagyon direkten válaszolj, mert ez kényelmetlenné teheti a tapasztalatlan, információval nem rendelkező interjúztatót, aki egyébként is bizonytalan lehet abban, hogy egy siket személy is képes-e ellátni az adott munkakört. A rövid válasz helyett magabiztosan beszélj neki arról, hogy a jelnyelv mellett a rövid, írásos és hangzó kommunikációt is használod, valamint hogyan oldod meg és teljesíted a különböző feladatokat és elvárásokat a munkahelyeden. A nyílt és bátor kommunikáció sokat segíthet Neked és az interjúztató személynek is. Minél nyugodtabb és magabiztosabb vagy, annál komfortosabb lesz az interjúztató is a másik oldalon!

Þ Te tudod legjobban Neked hogyan a leginkább akadálymentes a szituáció, támogasd az interjúztatót bátran információkkal. Mindkettőtöknek sokat segítesz azzal, ha jelzed az egyéni igényeidet. Hidd el, hálás lesz érte a másik fél! A bejelentkezéskor nyugodtan kérd az interjúztató türelmét, amíg beállítod a felületet, hogy jobban lásd a jelnyelvi tolmácsot és ő is Téged, ha nem egy térből, egy ablakban jelentkeztek be a tolmáccsal.

Þ    Ha valamit nem értesz, akkor se ess pánikba! Nyugodtan kérdezz vissza és udvariasan kérd meg az interjúztatót, hogy ismételje el a kérdést.

Þ    Tudjuk, hogy nehéz, de próbálj meg magabiztos lenni és nyűgözd le a másik felet a mondanivalóddal! Hidd el, hogy képes vagy meggyőzni az alkalmasságodról! Döntsd le a falakat kettőtök között! Azért készülsz az állásinterjúra, mert szeretnének megismerni, az önéletrajzod alapján alkalmasnak tartanak a pozíció betöltésére, ezt ne felejtsd el!

Þ    Ha úgy érzed az interjú végén, hogy valamit szeretnél újra megkérdezni, akkor tedd meg bátran! Ez teljesen természetes egy interjú végén, akár újra össze is foglalhatod a legfontosabb dolgokat és kérhetsz egy megerősítést, hogy biztosan minden állással kapcsolatos információt jól értettél-e.

Ha úgy érzed, hogy jól jönne még egy kis támogatás vagy kérdés merült fel Benned, akkor keress minket bizalommal ezen az e-mail címen: akadalyugras@sinosz.hu