Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

IKEA Industry Magyarország Kft.

Az interjút Annus Péter, ügyvezető igazgatóval készítettük.

Kérem, meséljen az IKEA Industry Magyarország Kft. tevékenységéről, mivel foglalkoznak? 

Az IKEA Industry Magyarország több mint 20 éve működik Sopronban, és mára Magyarország legnagyobb forgalmú bútoripari cégévé vált. Mi látjuk el a világ összes IKEA áruházát kiváló minőségű, tömörfából és furnérozott forgácslapból készült konyhaajtókkal, fiókelőkkel, valamint takarópanelekkel.Az IKEA Industry Magyarország több mint 20 éve működik Sopronban, és mára Magyarország legnagyobb forgalmú bútoripari cégévé vált. Mi látjuk el a világ összes IKEA áruházát kiváló minőségű, tömörfából és furnérozott forgácslapból készült konyhaajtókkal, fiókelőkkel, valamint takarópanelekkel. 

Jelenleg hány fő dolgozik a Sopron IKEA Industry Magyarország Kft-nél? 

Jelenleg mintegy 500 főt foglalkoztatunk. 

A munkatársak között hány fő a megváltozott munkaképességű személy? Mióta foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket és mi volt az az impulzus, aminek hatására elkezdődött ez a folyamat a cégnél?

Az IKEA Industry Magyarország vállalati kultúrájának egyik alapértéke az esélyegyenlőség, nálunk mindenki ugyanolyan esélyekkel érvényesülhet. Jelenleg 8 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik a csapatunkban. Büszkeséggel tölt el, hogy nemrég az egyik hallássérült munkatársunknak adhattam át azt a jubileumi oklevelet, amellyel két évtizedes munkáját ismertük el. Az ő lojalitása azt igazolja számomra, hogy jó úton járunk. 

A megváltozott munkaképességű kollégák között hány fő siket és nagyothalló személy? 

Jelenleg 6 hallássérült dolgozót foglalkoztatunk. 

Az IKEA Industry Magyarország Kft. mióta alkalmaz siket és nagyothalló személyeket?

Az IKEA Industry Magyarország a létrejötte óta, azaz immár több mint két évtizede foglalkoztat siket és nagyothalló munkatársakat. 

A siket és nagyothalló kollégák milyen munkakörben vannak foglalkoztatva, hány órában?

Siket és nagyothalló kollégáink teljes munkaidőben, elsősorban kétkezi munkát igénylő területeken dolgoznak – többen közülük a nagy koncentrációt, valamint precizitást igénylő válogató, minősítő munkaállomásokon. 

A toborzás és a kiválasztás során szükség volt-e bármilyen változtatásra a siket és nagyothalló személyek esetében? 

Alkalmanként jeltolmács segítségét kérjük. Kollégáink ugyanakkor kiválóan és pontosan olvasnak szájról, így a napi témákat gond nélkül meg tudjuk beszélni.

Felmerült-e bármilyen speciális szükséglet az akadálymentesítésre vonatkozóan? 

Nem, mindazonáltal kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságukra. Ennek megfelelően, például a tűzriasztó rendszert fényjelzéssel egészítettük ki. A kollégák továbbá egy csoportban dolgoznak, és odafigyelnek egymásra a munka során. 

A siket és nagyothalló munkatársak munkába állását megelőzően szerveztek-e belső képzéseket, illetve terveznek-e ilyet a jövőben? (érzékenyítő tréning, jelnyelvi tanfolyam, vezetői esélyegyenlőségi kompetencia-fejlesztés…stb.) 

Siket és nagyothalló kollégáink a közösségünk aktív tagjai, és számunkra természetes, hogy vannak olyan munkatársaink, akik valamilyen fogyatékossággal élik az életüket. Éppen ezért sosem volt szükség speciális tréningekre, vagy oktatásra. 

Hogyan fogadták a munkatársak a siket és nagyothalló kollégákat? 

Számukra természetes, hogy a csapatban vannak siket és nagyothalló kollégák. 

Összességében milyen tapasztalataik vannak a siket és nagyothalló munkatársak foglalkoztatásáról, mennyire elégedettek a siket és nagyothalló munkatársak teljesítményével? 

Nem értem a kérdést, és jómagam teljes mértékben elutasítom ezt a megközelítést. Nincs különbség. Ugyanolyan emberek, mint mindenki más: vannak jó napjaik és kevésbé jók. 

Ha Ön – mint társadalmilag felelős munkaadó – tanáccsal szolgálhatna egy olyan munkahely számára, aki még nem elég nyitott a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatásának irányában, akkor mi lenne az üzenete? 

Azt üzenem, hogy csak akkor lehetnek valóban felelős munkáltatók, ha mindenki számára egyelő
esélyekkel biztosítják a munkavállalás, a szakmai fejlődés és az előrelépés lehetőségét. Jómagam
bízom benne, hogy az IKEA Industry Magyarország példája ebben iránymutatásként szolgálhat.