Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Kézenfekvő megoldásokat mutattunk be a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatása terén

KÉZENFEKVŐ MEGOLDÁSOK A MUNKA VILÁGÁBAN címmel november 15-én szakmai konferenciát és workshopokat tartottunk a budapesti Impact Hub-ban.


Szándékkal választottunk egy külső és ilyen fiatalos helyszínt, ezzel is a nyitottságunkat szerettük volna jelezni és azt, hogy a siket és nagyothalló munkavállalók szeretnék magukat a külvilágban megmutatni, nem szeretnének „elbújni”. A résztvevőink között voltak a plenáris előadásokra felkért munkaadói partnereink – Szerencsejáték Zrt., Auchan Magyarország Kft., Flextronics International Kft. -, az EMMI képviselői, együttműködő szolgáltató partnereink, a workshopok jelnyelvet használó siket vezetői, valamint a siket és nagyothalló tagjaink, akiknek a SINOSZ különféle szolgáltatásokat nyújt, melyek közül az egyik legfontosabb a munkaerő-piaci szolgáltatás, Akadályugrás elnevezéssel.
A SINOSZ számára fontos, hogy reflektorfénybe kerüljenek azon munkaadók, akik a for profit világból jönnek és büszkék arra, hogy a felelős foglalkoztatás vállalati kultúrájuk értékes eleme. A konferencián bemutatásra kerültek jó gyakorlataik a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatása terén. Szerettünk volna számukra pozitív visszajelzést adni, de célunk volt természetesen az is, hogy a jelenlévő további munkáltatókat is motiváljuk a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatására.
Az előadók és a bemutatott témák a konferencia honlapján részletesebben is megtekinthetők: A KONFERENCIA TÉMÁI, PROGRAM ELŐADÓINK A délután folyamán magas részvétellel zajlott le két workshopunk Vincze Tamás, Laczka Zsanett és Juhász Ferenc vezetésével. Két kiemelt témával foglalkoztunk, az akadálymentes munkahelyi környezettel és fókuszba került a siket és nagyothalló fiatalok pályaorientációja, a munka világáról való elképzeléseik, terveik is.

Jelnyelvi moderátorunk, Orbán Evelyn záró gondolatával egy fontos üzenetet deklarált:


„Szeretnénk, ha minél több hallássérült azt mondaná, hogy az én munkahelyem befogadó, nyílt hozzáállású és toleráns, ahol nagyon jól érzem magam, a munkatársaim kedvesek, segítőkészek és csapatszelleműek, ez motivál, feltölt engem, ezért szívesen járok dolgozni! Továbbá azt kívánjuk, hogy minél több cég társadalmi felelősségvállalás szerepet töltsön be, hogy mi is rendes adófizető állampolgárok legyünk, jogunk van a végzettségnek megfelelő álláshoz jutni és a normális fizetést kapni.”

Hangya Dóra, munkaerő-piaci szolgáltatásvezető, SINOSZ