Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Megváltoztak a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény a 2012-es hatálybalépés óta több alkalommal is módosult.

Legutóbb 2016. május 1-i hatállyal került sor a jogszabály módosítására.

Rehabilitációs ellátás mellett eddig legfeljebb heti húsz órában lehetett dolgozni, ezt meghaladó időtartamú munkavégzés esetén az ellátás folyósítása szüneteltetésre került. Ez 2016 májusában megváltozott, így már a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek is dolgozhatnak 8 órában, anélkül, hogy szüneteltetni kellene az ellátásuk folyósítását.A rehabilitációs ellátást akkor kell megszüntetni, ha a rehabilitációs ellátásban részesülő:

keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát

Az új szabályozás azonos módon teszi lehetővé a megváltozott munkaképességű személyek számára az ellátás folyósítása melletti keresőtevékenységet mind a rehabilitációs ellátásban, mind a rokkantsági ellátásban részesülők vonatkozásában.

Így megszűnt a különbség, amely rehabilitációs ellátásoknál munkaidő korlát, rokkantsági ellátás esetén kereseti korlát alapján engedte meg az ellátás melletti keresőtevékenységet.