Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

„Akadályok nélküli videóinterjú, de hogyan?” Tippjeink nagyothalló személyek számára, ha videóinterjúra készülnek

Nemrégiben írtunk egy szakmai cikket arról, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a legtöbb munkáltató videóinterjút alkalmaz a jelöltek megismerése érdekében, azért hogy a személyes kontaktust elkerüljék. Tanácsainkkal támogatjuk a HR szakembereket abban, hogyan tudják segíteni, komfortosabbá tenni a videó alapú interjúkat a nagyothalló jelöltek számára.

Ebben a bejegyzésben a nagyothalló személyeknek szeretnék néhány felkészülési tippeket adni, ha videóinterjúra készülnek.

A videóinterjú nem új módszer, hiszen vannak már olyan online videóinterjú alapú kiválasztási rendszerek, amelyek a szakmai ismereteink, képességeink mellett a gesztusainkat is figyelembe veszik, és azokat is elemzik. Ezeknél a kérdéseket írásban megkapja a jelentkező, melyre szóban válaszol, megadott válaszidő alatt, lehetőleg minél több hasznos információt megosztva magáról. Erről felvétel készül, melyet a munkaadót képviselő HR-es vagy a jelölt lehetséges leendő főnöke megtekinthet. Ez kifejezetten előnyös lehet a nagyothalló személyek számára, hiszen írásban érkeznek a kérdések, nem kell izgulni a szájról olvasás miatt. Azonban nem minden videóinterjú zajlik sajnos ebben a formában.

(Az ilyen típusú videóinterjúkról ősszel fogunk tartani „Akadályugrás workshopokat”, gyere majd el, ha érdekel, hogyan működik, próbáld ki velünk!)

Azoknak a nagyothalló személyeknek szeretnénk most tanácsokat, tippeket adni, akik olyan videóinterjúra készülnek, ahol valós időben történik a beszélgetés és a másik oldalon ott ül az interjúztató. Tudjuk, hogy ez a helyzet nem lehet 100%-ban akadálymentes és azt is, hogy ez nagyon ijesztő! De hisszük, hogy lehet könnyebb és eredményesebb, ha mindkét fél felkészült és tudja, hogy mire kell odafigyelnie. Reméljük, hogy a tippjeinkkel együtt ugorhatjuk át Veletek a videóinterjú akadályait. Nézzük meg együtt, mire érdemes odafigyelnetek!

Tippjeink nagyothalló jelöltek számára

Þ    Készüljetek fel a legoptimálisabb környezettel, ahol a lehető legkevesebb a zaj és bármilyen zavaró tényező.

Þ    Győződj meg arról, hogy az internetkapcsolatod rendben van-e.

Þ    Legyen információd arról, hogy hány ember vesz részt a videóinterjún, hiszen ez fontos annak érdekében, hogy tudd milyen nehézségekkel állsz majd szemben.

Þ    Ismerd meg a hallókészülékedben rejlő lehetőségeket és próbáld meg a helyzethez leginkább megfelelő beállítást megtalálni! Ellenőrizd mindenképp az elemet is!

Þ    Amennyiben Bluetooth kapcsolatra alkalmas a hallókészüléked, akkor a jobb hangminőség érdekében a hívást közvetlenül a telefonodról vagy a számítógépedről közvetítse a hallókészülékedre. Teszteld még az éles interjú előtt! Kérd meg egy barátodat vagy családtagodat, hogy legalább egy órával az interjú előtt egy hívással próbáljátok ki, hogy megbízhatóan működik-e minden. Akár az audiológusoddal is érdemes konzultálni, hátha tud adni valami plusz tippet, jótanácsot!

Þ    Jól jöhet a fej- vagy fülhallgató használata az online interjú során, mivel ez felerősíti a hangot, és a külső zajoktól is szigetel, ezáltal jobb lehet a hangminőség. 

Þ    Végezz kutatást! Alaposan készülj fel a pozícióról és a cégből! Gondold át és írd össze a tipikus interjúkérdéseket és a szakterületedhez tartozó legfontosabb kérdéseket és azokra tervezni adott válaszaidat. Legyen előkészítve több jegyzeted is, készülj fel előre, gondold át, hogy az adott pozíció szempontjából mit tartasz fontosnak elmondani magadról! Az önéletrajzod is jó, ha kéznél van, nyomtasd ki!

Þ    Tölts néhány órát a felkészüléssel, készíts felvételeket, gyakorolj! Ez növelheti az önbizalmadat és segíthet, hogy komfortosabban érezd kicsit magad.

Þ    Mielőtt kezdődik, vegyél egy mély lélegzetet! 🙂 

Þ    A hangfelismerő és valós idejű feliratozást biztosító szoftverek segíthetnek, de elő fordulhatnak hibák, melyek olyan helyzetet teremthetnek, ami hosszabb szünetet eredményez a válaszadásod előtt. Készülj fel, hogy esetleg erre rákérdez majd az interjúztató!

Þ    Amikor a nagyothallásról beszélsz ne csak röviden és nagyon direkten válaszolj, mert ez kényelmetlenné teheti a tapasztalatlan, információval nem rendelkező interjúztatót, aki egyébként is bizonytalan lehet abban, hogy egy nagyothalló személy is képes-e ellátni az adott pozíciót. A rövid válasz helyett magabiztosan beszélj neki arról, hogy hogyan használod és miért a hallókészülékedet, hogyan oldod meg és teljesíted a különböző feladatokat és elvárásokat a munkahelyeden. A nyílt és bátor kommunikáció sokat segíthet Neked és az interjúztató személynek is. Minél nyugodtabb és magabiztosabb vagy, annál komfortosabb lesz az interjúztató is a másik oldalon!

Þ    Ha valamit nem értesz, akkor se ess pánikba! Nyugodtan kérdezz vissza és udvariasan kérd meg az interjúztatót, hogy ismételje el a kérdést. Ha zajos a környezet, akkor kérdezz rá, hogy át tudna-e költözni egy csendesebb helyre, mely sokkal jobb megértést eredményezhez. Jelezd bátran az interjúztatónak azt is, ha állítania kellene a kameraálláson vagy ha nehezíti az arcára érkező fény a szájról olvasást. Amennyiben többen vesztek részt az interjún, kérd, hogy csak annak legyen bekapcsolva a mikrofonja, aki beszél, ezzel is csökkentheted a zavaró zajokat. Te tudod legjobban Neked hogyan a leginkább akadálymentes a szituáció, támogasd az interjúztatót bátran ezekkel a támpontokkal. Mindkettőtöknek sokat segítesz azzal, ha ezeket jelzed. Hidd el, hálás lesz érte a másik fél!

Þ    Tudjuk, hogy nehéz, de próbálj meg magabiztos lenni és nyűgözd le a másik felet a mondanivalóddal! Hidd el, hogy képes vagy meggyőzni az alkalmasságodról! Döntsd le a falakat kettőtök között! Azért készülsz az állásinterjúra, mert szeretnének megismerni, az önéletrajzod alapján alkalmasnak tartanak a pozíció betöltésére, ezt ne felejtsd el!

Ha úgy érzed, hogy jól jönne még egy kis támogatás vagy kérdés merült fel Benned, akkor keress minket bizalommal ezen az e-mail címen: akadalyugras@sinosz.hu