Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Ugord meg ezt te is! II. rész

Álláshirdetésre való jelentkezés az Akadályugráson keresztül

Az előző részben röviden írtunk Nektek arról, hogy mivel is foglalkozik a SINOSZ Akadályugrás szolgáltatása és miben tud segíteni a siket és nagyothalló álláskeresőknek és az őket foglalkoztató munkaadóknak és azoknak a munkaadóknak, akik szeretnének siket és nagyothalló személyeknek álláslehetőséget meghirdetni.

https://akadalyugras.hu/allasajanlatok/ oldalon megtalálod azokat a munkalehetőségeket, melyeket olyan munkaadók hirdetnek, akik kifejezetten várják siket és nagyothalló személyek jelentkezését.

Ha szeretnél jelentkezni valamelyik meghirdetett állásra akkor a következőkre szükséged van:   

  • önéletrajzra, mely biztosan tartalmazza a neved, az elérhetőséged, a végzettséged és az eddig munkatapasztalataidat. Mindig ellenőrizd az elérhetőségeidet, ha változik a telefonszámod vagy az e-mail címed, akkor az önéletrajzodban is írd át!    
  • Előfordulhat, hogy egy munkahely kéri a motivációs levél megírását is, mely azt tartalmazza, hogy miért szeretnéd ezt az állást megkapni, miért Te vagy a legalkalmasabb személy az adott munkára 
  • iskolai végzettség vagy szakképzettség igazolása, ha az állás betöltésének feltétele például a 8 általános iskolai vagy valamilyen szakmai végzettség

Vannak olyan állásajánlatok, melyek esetében a munkaadók várják kifejezetten megváltozott munkaképességű személyek jelentkezését, melyet hivatalos dokumentummal kell igazolni felvétel esetén. Nem mindenki megváltozott munkaképességű személy. A megváltozott munkaképességről szóló minősítést komplex minősítés során szerezhetsz. A minősítést a kormányhivatalok járási hivatalai végzik. A megyeszékhely járási hivatalának Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztálya, Budapest és Pest megye vonatkozásában pedig a III. kerületi hivatalhoz tartozó Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztály. A komplex minősítést igényelni kell, amihez ki kell tölteni egy formanyomtatványt. Az első lépés a háziorvos felkeresése az eljárás megindításához, mivel a háziorvos által kiadott dokumentumokra szükség van a kérelem benyújtásához.

Ha a jelentkezésnél azt a kérést látod, hogy írd be az e-mail tárgyába jelentkezéskor például azt hogy „éttermi munkatárs”, akkor kérjük, hogy ezt ne felejtsd el, mert egyszerre sok hirdetésünk van és nem biztos, hogy tudni fogjuk mire jelentkezel.

Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogy mi történik, amikor egy siket vagy nagyothalló álláskereső az Akadályugrás szolgáltatáson keresztül jelentkezik egy álláshirdetésre.

Az álláshirdetéseket az Álláskeresőknek menüpont alatt találjátok meg. Az álláshirdetések végén mindig fel van tüntetve, hogy hova kell küldened a jelentkezésed. Az általunk hirdetett álláslehetőségekre nálunk kell jelentkezni az akadalyugras@sinosz.hu e-mail címre küldött e-maillel és mi küldjük tovább az önéletrajzokat a munkaadók számára.

Előfordulhat, hogy jelentkezel az álláshirdetésre és mégsem hívnak be. Hidd el lesz másik lehetőség, ne keseredj el emiatt!

Ha viszont behívnak, akkor előfordulhat, hogy már a munkaadók küldi a visszajelzését, e-mailt, hogy szeretne megismerni és invitál egy állásinterjúra. Amennyiben egy munkaadó kéri, akkor mi egyeztetjük a jelentkezőkkel az állásinterjú időpontját és értesítést küldünk róla.

Fontos, hogy az álláskereső nekünk is jelezze a kommunikációs szükségleteit, hogy támogatni tudjuk az állásinterjú akadálymentes megvalósulását. Sok munkahely nincs tisztában például azzal, hogy milyen fontos a jelnyelvi tolmács jelenléte az állásinterjún, ha a jelentkező siket személy. Tudnod kell, hogy jogod van a jelnyelvi tolmács jelenlétéhez az állásinterjún!

Nagyothalló személyként bátran jelezd az interjúztató számára, hogy feléd fordulva beszéljen hozzád, mert fontos számodra a szájról olvasás. Az interjú mindig egy jó lehetőség arra, hogy információt adj a saját problémamegoldó stratégiáidról, mert hidd el, hogy a legtöbb interjúztató nincs tisztában azzal, hogyan lesz akadálymentes a kommunikáció köztetek. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, de itt lehetőséged van arra, hogy lebontsd azokat az akadályokat, falakat, melyeket a másik fél előítéletei építenek kettőtök közé.

Fontos, hogy ha nem alkalmas az állásinterjú időpontja, akkor ezt mindig jelezzétek nekünk, hogy tudjunk szólni a munkahely kapcsolattartójának időben. Nagyon kellemetlen, ha valaki egy leegyeztetett időpontban nem jelenik meg. Ha elmész, akkor nagyon fontos, hogy ne késs el az interjúról, érdemes kb. 10-15 perccel korábban már odaérni. Gondold végig előre az útvonalat, ne tévedj el, ne kelljen idegeskedned amiatt az utolsó pillanatban, hogy nem tudod hová kell menned pontosan. Ha időben ott vagy, el tudsz menni mosdóba és rá tudsz hangolódni az interjúra is, amíg várakozol. Az állásinterjú ajánlatos öltözéke természetesen attól is függ, hogy milyen állást pályázol meg. De fontos, hogy mindig legyél ápolt, tiszta, ne öltözz fel kényelmetlenül, mert hatással lesz rád, nem fogod jól érezni magad. Egy interjú alapból egy stresszhelyzet, fontos, hogy a ruhád miatt ne kelljen szoronganod.

Az állásinterjú megteremti a lehetőséget arra, hogy megismerje a jelentkezőt a cég és a jelentkező is további kérdéseket tegyen fel a munkával kapcsolatban! Fontos, hogy bátran kérdezzetek Ti is egy állásinterjún! Akár a munkaidőről, a bejárás lehetőségeiről, a juttatásokról, a pontos feladatokról, a közvetlen vezetőről…stb.  

Javasoljuk, hogy gyűjtsetek információt a cégről az állásinterjú előtt, mert sokszor megkérdezi az interjúztató, hogy mit tudsz róluk. De ez azért is jó, mert lehet, hogy az olvasottak alapján több kérdésed is lesz, amit megkérdezhetsz az állásinterjún. Nézd át alaposan az álláshirdetést is, ha valami nem egyértelmű az interjún lehetőséged van pontosítani.

Az állásinterjú végén bátran kérdezd meg, hogy mikor várható a visszajelzés a döntésükről, hogy szeretnének-e együtt dolgozni Veled vagy sem. Ha pedig letelik az ígért határidő, akkor bátran érdeklődj a visszajelzésről. Természetesen előfordulhat olyan helyzet is, hogy kölcsönös a szimpátia és rögtön az interjú végén megállapodtok a kezdésről és a bérezésről.

További kérdéseid vannak? Megosztanád velünk saját tapasztalataidat? Írj nekünk bátran az akadalyugras@sinosz.hu címre.

Az Akadályugrás munkatársai