Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Az ellátások, kedvezmények, mentességek helyzete a járvány idején

Legyünk képben! – Az ellátások, kedvezmények, mentességek helyzete a járvány idején

A koronavírus-járvány (COVID-19) miatti veszélyhelyzetben szinte majd’ mindennap újabb és újabb intézkedéseket hoz a Magyar Kormány. Az április 5-én megjelent kormányrendelet csökkenteni kívánja a szociális szférában, illetve ügyfélszolgálaton dolgozók személyes ügyintézéseit.

Egyúttal a különböző szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatban is intézkedéseket fogalmaz meg a jogszabály, amelyek közvetlenül érinthetik a siket és nagyothalló személyeket is.

  1. Ellátások, kedvezmények, mentességek
    A fogyatékossággal élő tanulók esetében a tanulmányi mentességek, kedvezmények, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai is ide tartoznak. A veszélyhelyzet ideje alatt ezek felülvizsgálata nem kérhetőés iratot sem kérhet be a hatóság emiatt. Éppen ezért nem szüntethetők meg ezek az ellátások a veszélyhelyzet megszűnését követő 2. hónap utolsó napjáig.
  2. A hiánypótlás esetei
    Ha egy ellátásra már benyújtott kérelemhez, vagy a határozathoz szükség van valamilyen további iratra, vizsgálat eredményére, akkor az eljáró hatóság felszólítja az ügyfelet a hiányzó irat pótlására. A veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül teljesíteni kell majd a hiánypótlást.

     Mely ellátásokat érinti ez a rendelkezés?
    • nyugellátások
    • nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatáskörébe tartozó egyéb ellátások
    • családtámogatási ellátások (anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás /GYES/, gyermeknevelési támogatás /GYET/)
    • fogyatékossági támogatás
    • egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása (táppénz, gyermekápolási táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj /GYED/
  3. Személygépkocsi-szerzési és -átalakítási támogatás
    Amennyiben valakinek megállapítják, hogy jogosult a személygépkocsi-szerzési támogatásra, négy hónap áll rendelkezésre a gépkocsi megvásárlására. Viszont ha ez a 4 hónap a veszélyhelyzet alatt jár le, akkor meghosszabbodik a határidő: a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig még megvásárolhatja az autót.
    Ha a személygépkocsi-szerzési támogatás, illetve -átalakítási támogatás a hivatal által kiállított utalvánnyal történik, az utalvány a kiállítástól számított 6 hónapig használható fel. Ebben az esetben is meghosszabbodik a határidő, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig még megvásárolhatja az autót
  4. Rehabilitációs ellátás Nem kell megijedni, ha a kapott rehabilitációs ellátás pont a veszélyhelyzet időtartama alatt járna le, mert a Kormányrendelet meghosszabbítja a lejárati időt. Az ellátás a veszélyhelyzet megszűnését követő 2. hónap utolsó napján fog lejárni ebben az esetben.
  5. Közgyógyellátás
    Ahogyan a rehabilitációs ellátás, úgy a közgyógyellátás is meghosszabbodik, ha a veszélyhelyzet alatt jár le. Ebben az esetben még a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 90 napig lesz idő elintézni a közgyógyellátást.
  6. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
    A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság időtartama is meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnését követő 2. hónap utolsó napjáig, ha a veszélyhelyzet időtartama alatt szűnne meg egyébként.