Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

2023. január 1-jétől ismét emelkedik az adókedvezmény!

2023-ban a személyi kedvezményt a kormány a minimálbér 5 százalékában határozza meg. Mivel 2023-ban is nő a minimálbér, a tavalyi 10.000 Ft után idén az adókedvezmény havi 11 600 Ft-ra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a teljes évben összesen 139 200 Ft adókedvezményt igényelhetnek, akik jogosultak rá.

Kiknek jár az adókedvezmény?

A kedvezmény annak a súlyos fogyatékos magánszemélynek minősülő személynek jár, aki a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegség BNO kódjával rendelkezik, és hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 dB felett van. Jogosult továbbá a kedvezményre az is, aki vagy rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Ha még nem igényelted, akkor első lépésként keresd fel a háziorvosodat vagy a szakorvost, aki igazolni tudja az BNO kódot, vagy keresd meg a rokkantsági járadékról vagy fogyatékossági támogatásról szóló határozatot!

Ezt követően egy egyoldalas adóelőleg nyilatkozatot kell kitölteni, melyet a munkahelyeden kell leadnod. Ha van, ügyfélkapun keresztül is benyújthatod a nyilatkozatot. A kedvezményt havonta érvényesítheted a munkahelyeden, és kaphatod meg a fizetéseddel együtt. De lehetőség van arra is, hogy egy összegben kérvényezd annak folyósítását az adóbevalláskor.

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy a hallássérült személyek milyen BNO kódra (betegségek nemzetközi osztályozása) hivatkozva igényelhetik a kedvezményt:

Betegség megnevezéseBetegség BNO kódjaBetegség megnevezése
1. Hallási fogyatékosH90Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés
H900Kétoldali vezetéses hallásvesztés;
H902Vezetéses hallásvesztés, k.m.n.
H903Kétoldali idegi hallásvesztés;
H905Idegi hallásvesztés k.m.n.
H906Kétoldali, kevert típusú hallásvesztés;
H908Kevert típusú hallásvesztés, k.m.n.
H91Egyéb hallásvesztés;
H910Ototoxikus hallásvesztés;
H911Időskori nagyothallás;
H912Idiopathiás, hirtelen bekövetkezett hallásvesztés;
H913Süketnémaság, m.n.o.;
H918Egyéb hallásvesztés;
H919Hallásvesztés k.m.n.