Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Változott a minimálbér és a garantált bérminimum összege

Jó, ha tudjuk! Változott a minimálbér és a garantált bérminimum összege

2020. január 1-jétől növekedett a minimálbér összege 8%-kal. A minimálbér a Kormány által kormányrendeletben meghatározott legkisebb munkabér összege, amit a munkáltató köteles fizetni az alkalmazottja részére. A bruttó minimálbér a teljes munkaidős (8 órás) foglalkoztatottságra vonatkozik, azaz, ha részmunkaidőben dolgozunk, akkor a munkaadó, a minimálbér arányos részét köteles megfizetni.

A minimálbér összege 2020. január 1-jétől:

• havibér alkalmazása esetén bruttó 161 000 Ft

• hetibér alkalmazása esetén bruttó 37 020 Ft

• napibér alkalmazása esetén bruttó 7 410 Ft

• órabér alkalmazása esetén bruttó 926 Ft

A minimálbér mellett létezik a garantált bérminimum is. A garantált bérminimum szintén a Kormány által kormányrendeletben meghatározott legkisebb munkabér összege, azonban itt fontos kiemelni, hogy csak és kizárólag a minimum középfokú képzettséghez kötött munkakör betöltése esetén kötelező a garantált bérminimum megfizetése.

A garantált bérminimum összege 2020. január 1-jétől:

• havibér alkalmazása esetén bruttó 210 600 Ft

• hetibér alkalmazása esetén bruttó 48 420 Ft

• napibér alkalmazása esetén bruttó 9 690 Ft

• órabér alkalmazása esetén bruttó 1 211 Ft

Magasabb minimálbér, magasabb a keresetkorlát!

A minimálbér változása azt is jelenti, hogy ha valaki keresőtevékenységet végez vagyis dolgozik és mellette részesül megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, akkor a keresetkorlát is magasabb!

Az ellátás mellett egymást követő három hónapon keresztül nem haladhatja meg a minimálbér 150%-át a jövedelmetek, ha azt szeretnétek, hogy az ellátást továbbra is kapjátok. 2020-ban a keresetkorlát összege havi bruttó 241.500 forint. Egyéni és társas vállalkozó személy esetén, legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén pedig nem lehet több havi bruttó 315.900 forintnál.

Fontos, hogy erre már az állásinterjú ideje alatt is odafigyeljetek, mert nagyon sok munkaadónál már a munkakezdés idejében magasabb a kezdő bér, mint a minimálbér 150%-a. Legyetek tisztában Ti is ennek hátterével, kérdés esetén keressetek minket bizalommal!