Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Változás a megváltozott munkaképességű személyek felülvizsgálatával kapcsolatban

Változás a megváltozott munkaképességű személyek felülvizsgálatával kapcsolatban

Két fontos módosítás lépett életbe 2020. január 1-jétől:

Rokkantsági ellátásban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot nem kell elvégezni, ha a felülvizsgálati eljárás megindításának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam a 10 évet nem haladja meg.

Ez azt jelenti, hogy akik rokkantsági ellátásban részesülnek és 10 éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt, azokat nem fogják behívni orvosi vizsgálatra, ha a komplex minősítésnek lejár az érvényessége. Állapotrosszabbodás esetén azonban lehet kérelmezni az érintett személynek felülvizsgálatot.

Rehabilitációs ellátásban részesülő személyeknek kötelező az együttműködés a rehabilitációs hatósággal, kötelesek a rehabilitációs hatóságnál megjelenni. Ha valaki rehabilitációs ellátásban részesül és elmulasztja megjelenését, akkor felfüggeszthetik vagy megszüntethetik az ellátását.

További információt találtok itt: https://szgyf.gov.hu/megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek/ugyfel-tajekoztatok/foglalkozasi-rehabilitacios-informaciok/31-megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek/2096-rehabilitacios-hatosaggal-valo-egyuttmukodes-formai

Fontos szabály volt eddig is, hogy felülvizsgálatra csak azokat a megváltozott munkaképességű személyeket hívja be a hatóság, akik ellátásban részesülnek. Akiknek van ugyan komplex minősítése, de nem jogosultak ellátásra (mert pl. nincs elég biztosítási idejük), azokat a rehabilitációs hatóság nem fogja behívni felülvizsgálatra ha lejárt a komplex minősítés érvényessége. Az érintett személynek kell új ellátásként kérelmezniük az újabb vizsgálatot.

Komplex minősítéssel kapcsolatos információk itt: https://szgyf.gov.hu/megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek/ugyfel-tajekoztatok/szakertoi-tajekoztatok

Forrás: MAGYAR KÖZLÖNY • 2019. évi 206. szám