Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Újabb munkavállalókat érintő változások!

140/2020. (IV.21.) Kormányrendelet a koronavírus járvány gazdasági negatív hatásainak mérséklésével kapcsolatban rendelkezik. Fontos tudnunk, hogy a rendelet számos vonatkozásában érinti a munkavállalókat is.

A legfontosabb változás, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők is jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, de ennek fedezetét szolgáló egészségügyi szolgáltatási járulékot 2020. május 1-jétől a munkáltató köteles megállapítani, bevallani és megfizetni. A munkáltató azonban kérelemmel élhet az Adóhatóság felé, amely halasztást engedélyezhet a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig.

A kormányrendelet munkavállalókat is érintő másik fontos rendelkezése, hogy béren kívüli juttatás formájában magasabb összegű Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) adható. A szálláshely alszámlára az eddigi 225 ezer forint helyett maximum évi 400 ezer forint, a vendéglátás alszámlájára 150 ezer forint helyett legfeljebb évi 265 ezer forint, a szabadidő alszámlájára pedig 75 ezer forint helyett évi 135 ezer forint támogatás utalható béren kívüli juttatásként. A rendelet értelmében ezekre a magasabb összegekre kedvezőbb adózási szabályok érvényesülnek.

Ha a munkáltató biztosítja dolgozójának április 22. és június 30. közötti időszakban béren kívüli juttatásként a SZÉP kártyát, akkor annak összege után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.

További jelentős változás hogy július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%-ra változik az eddig 17,5%-ról.