Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

Gyakori kérdések válaszokkal a szja-bevallásról

Ismét elérkezett a személyijövedelemadó-bevallás időszaka. Az alábbiakban az szja-bevallási tervezet eléréséről, módosításáról és benyújtásáról találjátok meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közölt legfontosabb tudnivalókat.

Kérjük, hogy ne feledkezz meg az 1%-os felajánlásokról sem, hiszen ez a civil szervezetek, így Szövetségünk számára is rendkívül fontos! Itt megnézheted, mire fordítja a SINOSZ az 1%-os felajánlásokat: Köszönet az 1%-os támogatásokért! Itt találsz általános tájékoztatást: Hogyan rendelkezhetsz adód 1+1 százalékáról?

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról:
1. Hogyan juthatok hozzá a bevallási tervezethez?

A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallásokban, adatszolgáltatásokban érkezett adatok alapján 2019-ben is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön kérés nélkül. Ügyfélkapu használatával Az adóbevallási tervezet két úton érhető el:

  1. A NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) Az eSZJA 2018 feliratra kattintva, az eSZJA ikon kiválasztásával a „Belépés”-re kattintva a rendszer a magyarorszag.hu-ra irányítja. Az ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása után lehet a bevallási tervezetet megtekinteni, ha kell, módosítani, és nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról.
  2. www.magyarorszag.hu portálon keresztül Az ügyfélkapus belépés után a bal oldalon található eSZJA Portálra kattintva lehet a bevallási tervezetet megtekinteni, módosítani, jóváhagyni és nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról.

Ügyfélkapu-regisztráció nélkül A magánszemélyek 2019. március 18. után csak az ügyfélszolgálati irodákban, személyesen kérhetik az adóbevallási tervezet papíralapú kiadását. A papíralapon kapott tervezetet nem kell aláírni, nem kell visszaküldeni, ha annak tartalmával az adózó egyetért. Ha nem, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtani 2019. május 20-ig, mivel a kinyomtatott, papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet. A 18SZJA nyomtatványt elérheti

2. Mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet?

Ügyfélkapu használatával Ha egyetért az adóbevallási tervezettel és elfogadja azt, akkor a tervezet az Ön személyijövedelemadó-bevallásává válik. Ha nem fogadja el a tervezetét és nem küld be 18SZJA bevallást sem, akkor 2019. május 20-a után az adóbevallási tervezete végleges bevallássá válik (kivéve, ha Ön egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély). Ha nem ért egyet a bevallási tervezet adataival, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie. Ügyfélkapu-regisztráció nélkül A papíralapon kapott tervezetét nem kell aláírnia, nem kell visszaküldenie, ha annak tartalmával egyetért. Ha nem, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-ig, mivel a kinyomtatott, papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet. A 18SZJA nyomtatványt elérheti

3. Hova postázzák a bevallási tervezetemet?

Ha van ügyfélkapuja, de személyesen vagy ügyfélkapun keresztül rendelkezett arról, hogy a NAV Önnel ne elektronikusan tartson kapcsolatot, akkor az adóhivatal a rendelkezési nyilvántartásban megadott kapcsolattartási címet veszi figyelembe. Ha bejelentett a NAV-hoz levelezési címet vagy tartózkodási helyet, akkor oda érkezik a küldemény. Ha külön nem jelentett be elérhetőséget, akkor állandó lakcímére küldik a bevallási tervezetet. A bevallási tervezeteket a NAV 2019. március 18-tól 2019. április 30-ig postázza. A bejelentett adatokról egyeztethet a NAV ügyfélszolgálatán személyesen, vagy a TEL nyomtatványon kérhető ügyfélazonosító számmal, azaz PIN kóddal, vagy RKTA azonosítóval – Részleges Kódú Telefonos Azonosítás –, a 06 80 202122-es telefonszámon.


4. Még nincs ügyfélkapum, de a közeljövőben szeretnék nyitni. Ha március 16-a után regisztrálok az ügyfélkapun, akkor hozzáférek-e online az adóbevallási tervezethez, jóváhagyhatom-e azt már az ügyfélkapun keresztül?

Ügyfélkapus regisztráció után mindenki láthatja, módosíthatja, jóváhagyhatja az elkészített bevallási tervezetet akkor is, ha már más módon benyújtotta bevallását.


5. Megkaptam postán a bevallási tervezetet. Hogyan javíthatom?

Mivel a kinyomtatott, papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet, a 18SZJA bevallást kell benyújtani 2019. május 20-ig. A 18SZJA nyomtatványt elérheti

6. Hogyan lehet a bevallási tervezetet az interneten módosítani, kiegészíteni és beadni?

Az online felületre (WebNYK) belépve (http://nav.gov.hu/szja/szja) a „Bevallás 2018-ről” feliratú csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. A tervezethez új sorokat adhat hozzá, valamint módosíthatja a bevallási tervezetben eredetileg feltüntetett összegeket. Az új sorok hozzáadásához célszerű a „Gyakori mezők”, illetve a „Keresés a hozzáadható mezők között” funkciót használni. Ha elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítéseket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gomb megnyomásával küldheti be a NAV-hoz a módosított tervezetet. Ezután a bevallás státusza „Beküldött” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig megjelenik az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat. Ha Ön nem egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély és nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2019. május 21-én, ha nem készített és küldött be 18SZJA bevallást.


7. Ha 2018-ban több munkáltatóm is volt, vagy év közben megszűnt a munkaviszonyom, akkor is elkészíti a NAV a bevallási tervezetemet?

A magánszemélyek számára a NAV akkor is elkészíti az adóbevallási tervezet, ha 2018-ban több munkáltatójuk volt, vagy év közben megszűnt a munkaviszonyuk. Az adóbevallási tervezet valamennyi munkáltatótól származó jövedelmet tartalmazza akkor, ha a munkáltatók az előírásoknak megfelelően teljesítették adókötelezettségüket. Ha Ön valamilyen kedvezményt (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság miatti személyi kedvezmény) érvényesíthet és év közben megszűnt a munkaviszonya, akkor – feltéve, hogy jogosult volt az adott kedvezményre az év egészében – a bevallási tervezetet módosítania kell, hiszen az érvényesíthető kedvezmények nem csak azokra a hónapokra járnak, amikor volt munkaviszonya. Azok, akik regisztráltak az Ügyfélkapun, az elkészített adóbevallási tervezetet a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapról elérhető eSZJA felületen ellenőrizhetik, és ha kell, javíthatják, illetve kiegészíthetik. Azok, akik még nem regisztráltak az Ügyfélkapun, a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, továbbá bármely megyei (fővárosi) kormányhivatalban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalában, illetve a Magyar Posta Zrt. kijelölt postahelyein is elvégezhetik az ügyfélkapu-regisztrációt.


8. A munkáltatómtól többszöri kérésem ellenére sem kaptam meg 18M30-as igazolásomat. Mit kell tennem?

A munkáltatóknak a 2018-ban kifizetett, juttatott jövedelmekről, a levont adóról és járulékokról szóló igazolást 2019. január 31-ig kellett kiadniuk munkavállalóiknak. Ha a munkáltató nem adta át az igazolást és e miatt Ön nem tudja határidőben benyújtani a bevallást, akkor lehetősége van arra, hogy az igazolás későbbi beszerzése után, tizenöt napon belül pótolja a bevallást és ezzel egy időben igazolási kérelmet nyújtson be. Ha nem sikerül beszereznie a munkáltatótól az igazolást, akkor kérheti a NAV-tól a munkáltatói adatszolgáltatások (’08M) alapján rendelkezésre álló, Önre vonatkozó adatok kiadását. A kifizetői adatok, igazolások kiadását a kifizető székhelye szerint illetékes adóigazgatóság Eljárási és Illeték Főosztályától kérheti. Igazolási kérelem: az „Egyes adókötelezettségek késedelmes teljesítésének (EKKT) kimentésére szolgáló igazolási kérelem minta” elérhető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) a főlap bal oldalán található „Letöltések-egyéb” menüpont alatt az adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták között.


Forrás: https://nav.gov.hu/szja/szja