Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

sinosz.hu

25 év alatti fiatalok adókedvezménye

Ebben a bejegyzésünkben arról adunk információt, hogy pontosan mit jelent a 25 év alatti személyek adókedvezménye és hogyan vehető igénybe.

2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe. Nem kell személyi jövedelemadót (SZJA) fizetniük a törvényben meghatározott, összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a 25 év alattiaknak, a kedvezmény havi összegéig.

Mi számít olyan jövedelemnek, ami az összevont adóalapba beletartozik?

Ilyen jövedelemnek számít:

– a munkabér,
– a táppénz,
– egyéni vállalkozó vállalkozási kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme,
– őstermelői jövedelem,
– kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

A kedvezményt nem kell igényelni, mert azt a munkáltató automatikusan érvényesíti, amellyel éves szinten mintegy félmillió forint adómegtakarítás érhető el, s amely a 25 év alattiak havi jövedelmében 22%-os emelkedést jelent. Abban az esetben kell nyilatkoznia a fiatalnak, ha

– nem kéri a kedvezmény figyelembe vételét,
– csak a kedvezmény egy részének figyelembe vételét kéri az adóelőleg megállapításakor.

Első alkalommal a 2022-es évben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe az SZJA-mentesség egészen addig a hónapig, amelyben a fiatal a 25. életévét betölti. A 25. életév betöltésével a jogosultság megszűnik. Munkaviszonyból származó jövedelem esetében a kedvezmény a 2021.12.31-ét követő időszakra elszámolt vagy a 2022 előtti évekre vonatkozó, de 2022.01.10-e után kifizetett keresetre vehető igénybe első alkalommal.

A fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Forrás:
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/25_ev_alatti_fiatalok20211221.html
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fiatalok_szjamentessege_itt_vannak_a_reszle_5DBL0F