Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salva Vita Alapítvány 2012-ben “Fogyatékosság-barát munkahely” elismerést adományozott a NOLATO Kft.-nek.

Ennél a svéd tulajdonú, mosonmagyaróvári cégnél 9 fő hallássérült embert is alkalmaznak a látássérült munkavállalókkal együtt.

A NOLATO egyik alapeleme a társadalmi felelősség felvállalása. Jó példa erre a NOLATO magyarországi tevékenysége, ahol nagyfokú látás- vagy hallássérült személyek dolgoznak ugyanolyan feltételekkel, mint a többi munkavállaló.

Erről egy újságcikket ajánlok a kedves Olvasó figyelmébe, amely a csatolásban megtekinthető.

A SINOSZ Mosonmagyaróvári Helyi szervezete a T.É.M.A. projekt keretében, 2014. május 8-án „Akadálymentes munkahelyi környezet” címmel nyitott programot tartott a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft.-nél. Az eseményen az akadálymentes munkakörnyezet megvalósításának lehetőségeiről, valamint a KONTAKT videó alapú  jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszerről esett szó a rendezvény helyszínéül szolgáló cég szakemberei és munkatársai részére.

 

A mosonmagyaróvári eseményen Vámos Imréné, a Nolato Magyarország Kft. megváltozott munkaképességű munkatársakat foglalkoztató részlegének műszakvezetője ismertette a cég szociális felelősségvállalását, környezeti felelősségtudatát és társadalmi elkötelezettségét. A svéd tulajdonú vállalatnál vakokat, gyengén látókat, hallássérülteket és egyéb szervi betegséggel küzdőket foglalkoztatnak akadálymentes munkahelyi környezetben. A Nolato Magyarország Kft. az elmúlt évek beruházásai és a kapacitásbővítései során nyitott a megváltozott munkaképességűek felé és az új munkaerő-felvételeket velük valósították meg. Az új munkavállalók felderítésében és a megfelelő munkakörülmények kialakításában a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek különböző szervezetei is segítették a céget.

A program második részében Orbán Evelyn, a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgáltatás szakmai vezetője tartott nagy sikerű előadást, melynek során bemutatásra kerültek a KONTAKT videó alapú jelnyelvi tolmácsolási rendszer szolgáltatásai. Orbán Evelyn prezentációjában a foglalkoztatás célú videós jelnyelvi tolmácsolás platformjairól tájékoztatta az érdeklődőket, így például a munkával kapcsolatos megbeszéléseken, értekezleteken, munkaszerződésekkel kapcsolatos ügyeknél, fizetéssel kapcsolatos ügyeknél, táppénz vagy betegség során, szabadság engedélyezéseknél stb. használhatják az akadálymentesítés új eszközét a hallássérültek. A résztvevők izgatottan várták a Videós jelnyelvi tolmácsolási rendszer gyakorlati bemutatóját, ahol ki is próbálhatták annak működését: indítást követően a jelnyelvi tolmács azonnal bejelentkezett és rendelkezésre állt.

Hazánkban a Nolato Magyarország Kft. az első olyan munkahely, ahol a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgáltatásának igénybe vételével az “azonnali” tolmácsszolgáltatást alkalmazzák, és a megfelelő műszaki feltételeket is biztosítják hozzá. A cég ezzel a rendszerrel is nagymértékben hozzájárul a hallássérült dolgozókkal történő kommunikáció akadálymentesítéséhez.

A nagyothallók verbális kommunikációja során értékes tapasztalatokat szereztek a rendszer üzemeltetői, melyek a rendszer továbbfejlesztéséhez adtak hasznos információkat. A program gyárlátogatással és fórummal zárult.